Naučnici pronašli potencijalni lek za ćelavost

Jedna hemikalija mogla bi da bude krivac za to hoće li ljudi oćelaviti ili ne, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija otkrili su da je samo jedna hemikalija odgovorna za deobu i odumiranje folikula dlake. Njihova studija kaže da bi otkriće hemikalije moglo „ne samo da leči ćelavost, već na kraju i da ubrza zaceljivanje rana“, piše The Independent.

U studiji objavljenoj u Biophysical Journalu, koautor studije Qixuan Wang rekao je: „U naučnoj fantastici, kada likovima brzo zaceljuju rane, ideja je da je to moguće zahvaljujući matičnim ćelijama. U stvarnom životu, naše istraživanje približava nas razumevanju ponašanja matičnih ćelija, tako da ih možemo kontrolisati i podsticati zaceljivanje rana.“

Tim je posmatrao folikule dlake jer se one redovno i automatski obnavljaju. Tada su otkrili da vrsta proteina nazvana TGF-beta kontroliše kako se matične ćelije u folikulima dlake dele i zašto neke mogu da odumru.

„TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije pomaže u orkestriranju apoptoze, procesa ćelijske smrti. Čak i kada folikul dlake ubije sam sebe, nikada ne ubija svoj rezervoar matičnih ćelija. Kada preživele matične ćelije prime signal za regeneraciju, one se dele, stvaraju nove ćelije i razvijaju se u novi folikul“, objasnio je Wang.

Autori studije dodali su da je možda moguće stimulisati rast kose aktiviranjem matičnih ćelija folikula, ali potrebno je sprovesti više istraživanja na tu temu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

celavostlek
Komentari (0)
Dodaj komentar