Nemojte sagoreti

Koliko puta vam se dogodilo da se zbog posla kojim se bavite osetite veoma loše i nezadovoljno? Čini vam se da previše radite, a da rezultata gotovo i nema? Budućnost koja vam je pre desetak godina izgledala svetla sada više ne izgleda tako? Počinjete da sumnjate u svoje sposobnosti, jer imate utisak da svima drugima ide bolje nego vama? Dosta pitanja, gomilaju vam se poslovi na radnom stolu!

Napetost vas tera u sukob s kolegama na poslu, a konflikti te vrste nisu vam se dešavali ranije. Ako ste počeli da mrzite svako jutro koje započinje budilnikom koji neumorno zvoni i podseća vas da je vreme za posao, imate problem koji valja što pre rešiti. Lako je reći da biste sad radije otišli na odmor na neko pusto ostrvo, bolje je da razmišljate o odlasku u preduzeće.

Pregoreli ste, što je posledica intenzivnog i dugotrajnog stresa usled kojeg se gubi motivacija i interesovanje za posao kojim se bavite. Sve to prati i potpuna emocionalna iscrpljenost, neosetljivost prema drugima i preterana samokritičnost. Opasnost ove pojave leži u tome što, kada se desi, obično ništa ne može da se učini da se stanje promeni. Tačnije, potrebno je višemesečno bavljenje sobom kako se problem ne bi završio alkoholizmom ili tabletomanijom. Osobe koje imaju nerealna očekivanja naročito su podložne ovoj pojavi, jer imaju preterana očekivanja i ciljeve koje je teško ostvariti. Posledice ovakvog sagorevanja uopšte nisu zanemarljive. Ako izgubite volju za posao, teško da ćete biti produktivni na radnom mestu, a to ume da bude opasno već samo po sebi. Neproduktivnost tera u očaj, a odatle se stvari ne odmotavaju dalje u lepom pravcu.

Rešenje je, kao i obično, krajnje jednostavno. Ne zatrpavajte sebe poslom, postavite realne ciljeve, pitajte svog šefa s vremena na vreme da li je zadovoljan vašim učinkom i razgovarajte o svemu što vas muči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar