Neplanirano očinstvo

Neplanirana trudnoća može doneti gomilu jakih emocija. Mnogo je bolje razraditi strategiju unapred kako bi se izbegla ta uskomešanost osećanja. Prosto rečeno, treba se osigurati od iznenađenja. Mogućnosti su razne, a izbor je samo stvar ukusa. Kontraceptivna sredstva rešavaju problem; koristiti ih možemo pre, u toku ili posle seksa. Za neka od njih ste odgovorni vi, a na neka morate nagovoriti nju.

Od sredstava koja se mogu koristiti pre seksualnog odnosa na prvom mestu treba spomenuti tablete, koje zahtevaju svakodnevno uzimanje. Njihov uticaj na seks je veoma pozitivan; čovek se može prepustiti seksu bez pomisli na pelene, obdanište ili alimentaciju. Drugo veoma često kontraceptivno sredstvo koje uvek možete predložiti svojoj dragoj jeste spirala. Prema mišljenju žena, ona veoma pozitivno utiče na aktivnosti.

Kada se radi o sredstvima koja se mogu koristiti tokom seksa, na prvom mestu je, naravno, prezervativ, koji em čuva od infekcije, em je veoma pristupačan, em može da vam smeta jedino ako ste razmaženi i izbirljivi. Zatim, tu je ženski ekvivalent kondomu – dijafragma, gumena membrana koja uspešno sprečava prodor spermatozoida.

Kakva je situacija sa zaštitom posle seksa? Onaj ko nije doživeo pucanj kondoma ne može ni da zamisli kakav je to doživljaj i koju buru emocija izaziva. Tada je najvažnije ne gubiti vreme. U toj situaciji devojka odmah treba da uzme specijalnu hormonsku tabletu, i to u roku od 72 sata! Valja imati u vidu da je to krajnja mera. Česta upotreba se zabranjuje, jer može poremetiti hormonski status organizma. Moguće komplikacije su: glavobolja, umor i problemi sa želucem. Ovu tabletu možete naći u skoro svakoj apoteci; nemojte misliti da se radi o nekom vanserijskom čudu. Najbolje je ipak da budete obazrivi, inače vam se u suprotnom smeškaju bebi kolica, pelene i sterilizovane cucle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar