Neprijatelji sigurne vožnje

Jedini zaista bezbedan način vožnje podrazumeva apsolutno uzdržavanje od alkohola i lekova koji mogu negativno da utiču na vaše reflekse i sposobnost da na vreme uočite potencijalnu opasnost. Mada se čovek koji je bio na nekoj zabavi i popio samo jednu čašu nekog žestokog pića oseća potpuno sposobnim za vožnju, naučno je dokazano da se njegovo vidno polje sužava, da slabije reaguje u nepredviđenim situacijama i da se mnogo sporije oporavlja od zaslepljenosti farovima automobila koji mu dolaze u susret iz suprotnog smera.
Pod uticajem alkohola ili lekova s psihosomatskim dejstvom vozač jednostavno lošije reaguje, teže usklađuje svoje pokrete i predstavlja potencijalnu opasnost i za sebe i za druge učesnike u drumskom saobraćaju. Nema veze da li je dan ili noć, ako ste omamljeni bilo kojim sredstvom – opasni ste.
Kada je reč o mobilnom telefonu, imajte na umu da je korišćenje te sprave prilikom vožnje samo naizgled bezopasno. Telefoniranje za vreme vožnje, makar samo nakratko odgovorili na pristigli poziv, dovodi vas u opasnost. Bez obzira na to da li držite aparat u ruci ili razgovarate preko mikrofona, koncentracija nije onakva kakva bi trebalo da bude u datom momentu. U takvim situacijama vozač jednostavno nije u stanju da posveti apsolutnu pažnju ne samo upravljanju vozilom nego ni samom telefoniranju.
Najgore je rasipati pažnju potrebnu da se sigurno prevezete do cilja prema kom ste se uputili. Ukoliko baš morate da obavite telefonski razgovor za vreme vožnje, najjednostavnije je da stanete na nekom parkingu ili da parkirate kola negde gde nećete ometati saobraćaj i da tu i ostanete sve dok ne završite razgovor. Tako ne samo što ćete pažljivije saslušati svog sagovornika već ćete, kada razgovor završite, biti posvećeni samo vožnji i putu koji se nalazi ispred vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar