Nešto prećutite

Svet oko sebe ne možete večito posmatrati kroz sopstvena pravila, stavove i principe. Shvatite da nije uvek poželjno reći ono što mislite, jer zbog takvog stava možete nesvesno da povredite osobe koje su vam veoma drage. Varate se ako mislite da je posle teških reči dovoljno reći samo: „Šta mogu kad sam iskren?“ Ponekad je dobro da se suzdržite od bilo kakvih komentara, jer vaše mišljenje ne mora uvek da bude tačno.

Iskrenost je vrlina samo ako je koristite u pravoj meri i, naravno, ako je dobronamerna. Stoga, ukoliko vam se često dešava da preterate sa svojim komentarima, imajte na umu da iskrenost ili istina mogu ponekad da povrede nekoga ili da prerastu u pravo vređanje. Vama sigurno ne smeta kada kritikujete nekoga pred publikom, čak vam je verovatno i drago što i ostali mogu da čuju vaše mišljenje.

Međutim, budete ubeđeni da nikome nije prijatno kada se nađe u takvoj situaciji i postane meta napada. Osobe koje se drže parole „što na umu – to na drum“ često su nepoželjne u društvu. Naime, malo je onih koji su spremni da svakodnevno slušaju kritike na svoj račun. Bićete mnogo simpatičniji u očima drugih ako naučite da ponešto zadržite za sebe. Ako se postavite kao da ste uvek samo vi u pravu, retko ko će biti spreman da vam pomogne i izađe u susret.

Shvatite da niko ne traži od vas da pogazite svoje principe – dovoljno je samo da se suzdržite od suvišnih komentara. Zapamtite, nije loše biti iskren, kritički nastrojen, dobro je kada želite da se čuje i vaše mišljenje… Ipak, ako ste uvek spremni da nekome nešto sručite u lice ili da uđete u svaku raspravu, neophodno je da se u sve razumete, i to savršeno, i usput da postavite sebi pitanje šta biste uradili da ste bili na mestu onoga kome upućujete silne kritike i komentare. Dakle, ponekad je bolje držati se maksime da je ćutanje zlato.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar