Niko nije savršen

Normalno je da često preispitujete svoje odluke sumnjajući u njihovu apsolutnu ispravnost. Takođe je logično da se prilikom odlučivanja susretnete i sa pitanjima: šta ako ne uspem, da li su moje želje uopšte realne, možda nisam sposoban da ostvarim to što želim? Samopouzdanje vam ne mora biti krhko da bi vam se u glavi pojavilo neko od ovih pitanja. Zbog toga ne bi bilo loše da se u takvim momentima poslužite frazama koje imaju pozitivno dejstvo.

„Ne brini, sledećeg puta ćeš sigurno uspeti.“ Uvek to kažite sebi. Kad god se dogodi neuspeh, važno je da sami sebi pružite podršku da biste mogli da je dobijete i od drugih ljudi do kojih vam je stalo. Uvek više vrednujte svoje zalaganje nego konačan rezultat. Neupeh može da vas obeshrabri, ali nipošto ne sme da vas spreči da ponovo pokušate. Da biste pojačali svoje samopouzdanje, napravite spisak onoga što ste uradili prethodne nedelje, a zatim analizirajte uspešnost svake od napisanih stvari. Na taj način ćete svoju pažnju usmeravati na poraze i na to kako da ih razrešite, a ne da se uljuljkujete u uspesima koje ste ostvarili.

Dobro je i kada pored sebe imate voljenu osobu ili kada ste vi voljena osoba koja treba da pruži podršku svojoj partnerki. Najbolja usluga koju možete da učinite svojoj partnerki jeste ta da je bezuslovno volite i da to i pokažete svojim ponašanjem i gestovima. Takav odnos je veoma bitan za jačanje samopoštovanja među partnerima. Naravno, uvek imate prava i na kritiku, ali pri tom morate praviti razliku između kritikovanja dela i kritikovanja ličnosti. Nijanse nekada umeju da budu toliko važne!

Kada strahujemo da nismo sposobni da nešto uradimo, najčešće se dešava da težimo savršenstvu. Budući da je savršenstvo nemoguće, radije se odustaje nego da se krene u akciju. Tako se čuva iluzija da bi uspeh sigurno bio postignut samo da se to htelo! Naravno, iluzije su loša stvar – one dovode do stvaranja začaranog kruga iz kojeg, čini se, nema izlaza. Izlaz, međutim, postoji ukoliko znate da sve može bolje, jer kada neko nešto želi, to obično uspe i da ostvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar