Nosite ih stalno (2)

Muškarcima jakih, četvrtastih vilica najbolje pristaju okrugle ili ovalne naočare koje svojom visinom skreću pažnju na gornji deo lica. Izduženom i uskom licu odgovaraju modeli koji ga vizuelno šire; to su oni široki, na bočnim stranama ovalni, a pri dnu zaravnjeni. Ukoliko imate široko čelo, a usku bradu, izbegavajte četvrtaste okvire debelih ramova – radije se opredelite za one sa ovalnom donjom ivicom čija širina neće preći širinu vaših slepoočnica.

Kada ste odredili oblik, na redu je nijansa koja će vam najbolje pristajati. Prema boji kože, ljudska populacija može se grupisati u dve kategorije: prvu čine tople nijanse žućkaste osnove, a drugu hladne plavičaste podloge. Boja kose vas svrstava na isti način. U hladne spadaju tamnosmeđa, bordo, plavetnocrna i bela, a u tople zlatnoplava, crna, crvena i seda. Ako pripadate tipu toplih nijansi, okvir vaših naočara trebalo bi da bude maslinastozelen, boje kamilje dlake ili ćilibara, zlatan ili bakarni, boje breskve, koralnocrven ili tamnoplav. „Hladni tipovi“ trebalo bi da biraju crne, braon, čeličnoplave, tamnoljubičaste ili ramove u boji žada.

Poslednji korak je izbor modela u skladu s vašim imidžom. Zapamtite: bez egzibicionizma, jer ne pristaje svakom novi modni trend. Moda se stalno menja, pa ono što je demodirano vrlo često može da bude smešno. Muškarci se obično opredeljuju za masivne klasične ramove, zbog kojih izgledaju muževnije, ali danas su veoma popularni modeli naočara bez okvira – oni se gotovo i ne vide, ali otvaraju lice, pa ono tada zrači ozbiljnošću i profesionalizmom.

Kada završite sa svim estetskim detaljima, možete preći na one funkcionalne, koji se odnose na sama stakla. Možete izabrati ona sa UV zaštitom, fotoosetljiva – menjaju nijansu prema intenzitetu svetlosti, ona sa antirefleksnim slojem i tako dalje, a sve u dogovoru sa lekarom i optičarem. Danas postoje i naočare za sunce koje pored tamne zaštite imaju i dioptriju, tako da su mogućnosti razne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar