Odbrana identiteta

Borba protiv mnogih društvenih bolesti vratila se u naše živote na velika vrata, a da mi toga nismo ni svesni. Stres, zagađenost vazduha, bolni raskidi, nepoverenje i bolesti napadaju sa svih strana. Toliko je frontova da savremeni muškarac više ni sam ne zna može li da se izbori sa svim problemima. Međutim, vekovima su ove, danas preimenovane, moderne aveti bile izvor poziva na borbu. Možemo da kažemo da u susretu sa svakodnevnim problemima savremeni muškarac mora da bira sredstva kojima će se boriti. Pesnice i nisu uvek bile jedino rešenje. Mada se, ako treba, živi zid pravi i telom, pa se naši identiteti brane našim pojavama.
Tehnike odbrane mogu biti višestruke: odbrana ćutanjem, odbrana duhom, odbrana emocijom, verovanjem, karakterom, odbrana idejom. Odbrana može da se postigne i delima, slobodom, igrom, ljubavlju, kontrolom; u krajnjem slučaju, odbraniti se ponekad možemo i autoritetom. U savremenom društvu ipak se najčešće branimo rečima. Njih koristimo na licu mesta; širina našeg rečnika to je naša odbrambena moć u datoj situaciji. Ako je neka naša tvrdnja uzdrmana, moramo brzo da reagujemo. Opcije: odgovoriti argumentom protiv argumenta, potvrditi svoju tezu zauzimanjem jedne od dve moguće pozicije. Neodlučnost vodi ka neutralnoj poziciji kako bi se dobilo na vremenu. Protivniku se može i "baciti prašina u oči", mada je najbolje poraziti ga ubedljivom dikcijom, jasnim stavom i promišljenim zaključkom.
Bilo kako bilo, na svakome od nas je da nastavi da igra ulogu viteza koji se bori protiv savremenih nemani, kojih je 21. vek prepun. Svaka naša pobeda stvaraće osećaj ispunjenosti i oslobođenosti kada postignemo ono što smo želeli i kada se izborimo za ono što vredi da bude osvojeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracsamopouzdanjesvakodnevica
Komentari (0)
Dodaj komentar