Odredite svoje prioritete

Samo od nas zavisi da li ćemo svoje vreme provoditi kao i uvek do sada, u stalnoj jurnjavi između poslovnih, porodičnih i drugih obaveza. U slučaju da niste dovoljno dobro razumeli o čemu je reč, ostanak na starom podrazumeva iscrpljenost kao posledicu jakog stresa, kojeg ionako jedva uspevamo da se oslobodimo u vreme vikenda ili nekog praznika. Napravite svoj antistres program kako biste postali mirni i opušteni i nikome ne dajte da vas ometa u sprovođenju zacrtanog plana.
Uvek odvajajte vreme za sebe. Razmislite koliko ste vremena posvećivali drugima (poslovnim partnerima, porodici, roditeljima…). Skoro je sigurno da ćete doći do sledećeg zaključka – najmanje vremena ste odvajali za sebe. Tome mora doći kraj. Najmanje šest časova nedeljno (možete ih rasporediti kako želite) odvojite samo za sebe, a to vreme iskoristite kako biste uradili sve ono za šta nikada niste imali vremena. Svejedno je da li će to biti odlazak u bioskop ili muzej, teretanu, ili ćete se posvetiti čitanju neke dobre knjige… Važno je da to vreme bude vaše, a kako ćete ga potrošiti – vaša stvar!
Vaši prioriteti moraju biti samo vaši, a to podrazumeva organizaciju. Ima mnogo stvari koje većina nas želi da promeni u svom životu, ali se, iz ovog ili onog razloga, ustručava da preduzme konkretne korake. Da se ne zavaravamo – definišite tri najvažnija projekta koje nameravate da ostvarite u narednom periodu, odredite sebi rokove, procenite šta vam je sve potrebno da ih ispunite i krenite u njihovu realizaciju. Mesečni plan obaveza (ličnih, profesionalnih, porodičnih, zdravstvenih…) nikako ne može da vam škodi. Samo se bacite već jednom na posao koji će vam doneti dobro.
Svakom novom zadatku posvetite onoliko vremena koliko je to za vas realno izvodljivo ili zamolite nekoga da vam pomogne. Ne opterećujte se previše, ostavite malo vremena i za dobar odmor i druženje s najmilijima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracporodicaprijateljiprioritetiroditelji
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Marija Damnjanović

    Nikad mi nije uspelo da to ostvarim, mislim da se nisam ni trudila… Mnogima od nas mnogo je lakše da pojedu čips ili neki dobar slatkiš kad su gladni nego da pojedu „planski“ jednu sjajnu vitaminsku salatu koja kasnije donosi mnogo dobrog. Recimo, zdraviji smo, imamo veoma lep ten, vitki smo, pokretni i osećamo se sjajno – sve to, naravno, ako smo npr. za prioritet izabrali da se osećamo zdravo i da budemo zdravi (u zdravom telu zdrav duh). Treba da imamo tako puno pozitivne energije za sve ostale prioritete u životu. Zato nabacite osmeh, uzmite nešto siće iz novčanika i pravac pijaca – toliko vitamina nas čeka, prijatan dan i ukusna vam salata

  • Sanja Janković

    Sve bi to bilo lepo da vas svakodnevno ne bombarduju tuđe gluposti i činjenica da mnogi ljudi sebi za pravo daju da vas maltretiraju onim što oni smatraju ispravnim i važnim, i to najčešće čine na grub i pre svega primitivan način. Znam da treba selekciju praviti u svakom slučaju, da je bitno ko vam kaže, a ne šta vam kaže, samo što je primitivizma i mentalnog nasilja u ovom gradu previše, pa čak i za jednu tako dobru narodnu izreku ili za ono malo normalnih što je među nama. U nadi da će doći bolja vremena i neki drugačiji ljudi, veliki pozdrav!

  • Nataša Gajić

    Na jednom drugom mjestu pomenuh dobru organizaciju i sva se naježih. Ostavimo „lufta“ i za nepredvidljivu spontanost, pa makar neke stvari nikad ne uradili kako treba ili uopšte. To je kao da se nešto nikad ne desi zahvaljujući nama, a nije ni trebalo, jer smo se u međuvremenu predomislili. Koja zbrka… pa je riješi što prije.