Oslobodite se loših navika

Loše navike kao što su grickanje noktiju, usana ili olovke, škrgutanje zubima ili istezanje i lomljenje prstiju samo su jedan od načina da se oslobodite akumuliranog stresa, ili su posledica nekog dubljeg problema i mogu vam poprilično zagorčati život. Loše navike se lako steknu, ali ih se kasnije teško oslobađate. Stoga, pre nego što uopšte započnete proces odvikavanja, treba pokazati da ste svesni problema koji vas muči. Naime, neku od tih navika najverovatnije ste stekli u ranoj mladosti i toliko ste se na nju navikli da je više i ne primećujete. Ukoliko, međutim, zaista želite da se promenite, morate jasno znati koje loše navike želite da se oslobodite i pokazati snažnu volju da to i učinite. Jaka volja je jedini lek. Ako to radite zbog druge osobe kojoj želite da udovoljite, brzo ćete popustiti pod pritiskom.
Trudite se da vodite dnevnik loših navika. Ta faza odvikavanja je neka vrsta misije prikupljanja dodatnih podataka o sebi i svom ponašanju. Na taj način ne samo da ćete postati apsolutno svesni svoje loše navike nego ćete uspeti da otkrijete i obrazac svog neprihvatljivog ponašanja.
Nemojte biti sami u svom problemu. Angažujte rodbinu i prijatelje. Progutajte svoj ponos i zamolite ih da vas upozore svakog puta kada se prepustite svojoj lošoj navici. Potrudite se da otkrijete pravi uzrok takvog ponašanja. Budući da je stres jedan od glavnih faktora koji utiču na sticanje loših navika, pokušajte da otkrijete zbog čega ste napeti. Trudite se da budete okupirani nečim što će vas umiriti – vežbe disanja mogu da budu odličan saveznik. Ukoliko je grickanje noktiju najveći problem koji imate – trudite se da vam ruke uvek budu zauzete i što dalje od usana.
Ove loše navike uglavnom su bezazlene, ali mogu prerasti u ružan tik i sigurno će s vremenom početi da smetaju osobama iz vaše najneposrednije blizine. Uskoro ni vama više neće biti prijatne, a onda treba izdržati period odvikavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lošenavikeodvikavanjeosloboditi seružne
Komentari (0)
Dodaj komentar