Otkrivena odvratna navika mnogih muškaraca koji nisu u vezi, ženama je muka od nje

Koliko često treba menjati i prati posteljinu možda nije tema o kojoj se raspravlja javno, ali ova vrsta higijenskih navika se tiče svih nas. Novo istraživanje sprovedeno u Britaniji pokazuje da nema saglasnosti oko ovog pitanja, kao i da postoje značajne rodne razlike.

Istraživanje u kome je učestvovalo 2.250 odraslih Britanaca otkrilo je da ne samo što ne postoji saglasnost o učestalosti pranja posteljine, već postoje i veoma uočljive rodne razlike.

Skoro polovina muškaraca koji žive sami izjavila je da peru čaršave na svaka četiri meseca, a 12 odsto priznaje da ih pere kada se sete – što znači da je taj period verovatno i duži, piše BBC, a prenosi RTS.

„To zaista nije dobar raspored“, naglašava psiholog dr Lindzi Brauning, u intervjuu za Bi-Bi-Si Radio 1.

Žene koje žive same mnogo češće menjaju posteljinu. Svake dve nedelje menja njih 62 odsto, a prema podacima kompanije za proizvodnju posteljine, parovi tvrde da to rade svake tri nedelje.

Zašto uopšte moramo da menjamo posteljinu?

Posteljinu bi trebalo da menjamo jednom nedeljno, ili najviše svake dve nedelje, kaže dr Brauning.

Najvažniji razlog je higijena, u čemu znoj igra takođe značajnu ulogu. Dovoljno je da se setimo kako izgleda spavanje tokom paklenih letnjih vrućina.

„Znoj ulazi u čaršave čineći ne samo da odvratno mirišu, već se i prilično začepljuju“, napominje dr Brauning.

Dodaje da je potrebno da imamo protok vazduha kako bismo održavali ugodnu telesnu temperaturu tokom sna – jer ćemo se jedino tako dobro naspavati.

Ali nije samo znoj ono o čemu treba da razmišljamo. Naše mrtve ćelije kože kojih se oslobađamo, posebno tokom spavanja, takođe predstavljaju razlog za zabrinutost.

„Ako ne operete redovno posteljinu, mrtve ćelije kože će se gomilati u čaršavima.“

To nagomilavanje znači da se mala stvorenja poznata kao grinje množe i hrane tim ćelijama, što može dovesti do problema i izazvati osip na telu.

Da li je godišnje doba bitno?

„Možemo da budemo malo popustljiviji u zimskim mesecima“, kaže dr Brauning, ali jednom nedeljno „bilo bi idealno“.

Ako preskočite i dve nedelje „izlazite na ne baš prijatan teren“.

Iako se manje znojimo zimi, i dalje se oslobađamo mrtvih ćelija kože, kaže doktorka.

„I još ako odete u krevet sa malo prljavim rukama, pa zadah koji izlazi iz usta…“

U anketi, 18 odsto ispitanika je reklo da je tuširanje pre spavanja, kako se posteljina ne bi zaprljala, razlog da se posteljina ne menja redovnije.

Dr Brauning kaže da leto donosi dodatni problem za one koji su alergični na polen.

„Zaista je važno da redovno perete svoje čaršave jer ćete gomilati alergene u krevetu, što će uzrokovati disajne probleme.“

Utočište
Zaboravljanje (67%), nije im važno (35%) i nedostatak čiste posteljine (22%) su neki od glavnih razloga zbog kojih ljudi kažu da ne menjaju češće posteljinu, a 38% kaže da smatra da posteljinu ne treba prati tako „često“, prema podacima kompanije za proizvodnju posteljine „Pizuna linens“.

Dr Brauning kaže da bi spavaća soba trebalo da bude naše „utočište“ za opuštanje i „prekrasno, prijatno mesto gde se osećamo prijatno“.

Pošto radi sa klijentima koji pate od nesanice, psihološkinja navodi da „ako im čaršavi nisu čisti, ako izgledaju prljavo, smrde, to im daje osećaj da im krevet nije mesto na kome žele da borave“.

„Kada legnemo u krevet, treba da se osećamo opušteno, udobno i srećno, a taj miris čiste posteljine nam pomaže da budemo smireni i zadovoljni.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muskarcinavikaposteljina
Komentari (0)
Dodaj komentar