Ovo ih najviše pali: Tri najveća okidača muškog libida

Popularne izreke poput „Muškarcima je na umu samo jedno“ svedoče o sveprisutnom uverenju da su muškarci uvek spremni i željni seksa, dok žene žele da se osećaju poželjno. Ali, šta žene mogu da kažu i urade kako bi seksualno uzbudile muškarce i šta je pokazalo istraživanje?

Nedavno istraživanje pokazalo je da nakon 30. godine, želja muškaraca za seksom, postaje umerenija i više nalik ženskoj, za razliku od stereotipa da muškarci stalno misle samo na jedno. Studija kanadskih istraživača sprovela je opsežne strukturirane razgovore s 30 muškaraca, starih od 30 do 65 godina (prosečna starost 43), koji su svi bili uključeni u heteroseksualne veze najmanje 2,5 godine.

Ispitanici su bili reprezentativan uzorak muškaraca u dva kanadska grada – Vinipegu, Manitobi (16 muškaraca) i Saskatoonu, saskačevan (14).  Kako bi se muškarci osećali što prijatnije, istraživači su započeli razgovore pitanjima koja nisu vezana za seks, a tek nakon nekog vremena i znatnog broja pitanja, bavili su se polnom željom. Kad su to učinili, istraživači su zatražili od muškaraca da opišu sve faktore na koje bi mogli da pomisle da su povećali ili smanjili njihov libido, a na kraju su došli do tri ključna okidača seksualne želje.

Tri elementa koja su povećavala seksualnu želju jesu: osećaj poželjnosti, neočekivane seksualne prilike i intimna komunikacija para.

Osećati se poželjnim

To je bio faktor broj 1. koji utiče na seksualnu želju. Skoro tri četvrtine muškaraca (73 posto) reklo je da je osećaj da su željeni presudan za njihov libido. Nekoliko ih je spomenulo neku verziju izreke: „Muškarci osećaju požudu. Žene žele da se osećaju željeno ” – i nisu se složili s tim. Voljeli su da ih zavode njihove partnerke, od razigranog pokreta i erotskog dodira do šaputanja: „Učinimo to.“

„Jedna je stvar kad mi kaže:“ Želim te „, a druga da sama pokrene stvari.“ (Starost 32/5 godina veze)

„Kad mi pokaže da želi seks, ne treba mi dugo da se uzbudim.“ (Starost 51/31 godina veze)

“Osećaj poželjnosti je osnovna ljudska potreba kod žena i muškaraca. Svi žele da se osećaju željeno. Želim da me želi koliko i ja nju. ” (Starost 65/13 godina veze)

Neočekivani seksualni predlozi

Dve trećine muškaraca (66 posto) reklo je da su postali uzbuđeni kad im je partnerka iznela neočekivane seksualne predloge. Mnogi muškarci rekli su da im je seks obično unapred zakazan. To seksualni terapeuti skoro uvek preporučuju partnerima u dugotrajnim vezama, naročito onima sa značajnim razlikama u željama. Ali, muškarci su rekli da ih je povremena spontanost uzbudila, naročito kad je to pokrenula njihova partnera.

„Kad postoji element iznenađenja, da, to je uzbudljivo.“ (Starost 55/19 godina veze)

„Neka bude malo spontanosti, to je najbolje.“ (Starost 33/5 godina veze)

Emocionalna povezanost

Više od polovine muškaraca (53 posto) potvrdilo je da su za seksualno uzbuđenje morali da osete emocionalnu vezu sa svojom partnerkom, a najbolje veze stvaraju samootkrivajući razgovor i zajednički smeh. Muškarci su rekli da su najuzbudljiviji razgovori vezani za vođenje ljubavi.

„Zdravo je za seksualni odnos kad ljudi razgovaraju o svom seksu.  Kad možeš govoriti o onome šta želiš i voliš, to ti pomaže. ” (Starost 65/13 godina veze)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

libidomuskarciseks.
Komentari (0)
Dodaj komentar