Pažljivo s povišicom

Način na koji trošimo svoj ekstra zarađeni novac može jednoga dana da nas učini bogatim u istoj onoj meri u kojoj nam se može dogoditi da završimo na prosjačkom štapu. Dakle, dobili ste povišicu. Šta sad? Naravno, sve zavisi od toga kolika je povišica u odnosu na to koliko novca inače dobijate i u odnosu na to šta vas sve čeka u životu (od luksuznih potreba kojima svi težimo do vraćanja dugova i isplaćivanja kredita). Ponekad povišica samo lepo zvuči, dok joj praktična vrednost i nije toliko velika. Katkad povišica može da nam omogući samo da održimo korak s inflacijom.
Prema nekim proračunima, povišica od tri procenta ne znači zapravo ništa. Međutim, povišice od deset ili više procenata znače da fino napredujete. Za početak, treba imati na umu da je mnogo lakše uštedeti novac koji niste navikli da zarađujete. Sitnije povišice ne mogu da promene način života, i to je obično novac koji se veoma brzo potroši. Kupi se novi televizor, izađe se na večeru ili se na kraće staze učini nešto što je kreativno i korisno. S druge strane, veće povišice nam pružaju priliku da napumpamo svoj životni stil. U oba slučaja važno je da se uredno balansira novcem koji se štedi i novcem koji se troši. Stavite na štednju polovinu svoje povišice, a drugu polovinu potrošite i uživajte u svom delu kolača (i onog sačuvanog za kasnije i onog koji trenutno konsumirate).
Nažalost, u uslovima u kojima živimo mnogo je češća situacija da se povišica ne dobija. Loše vesti, nema šta. To je kao da su vam skresali platu posle inflacije. A najgore u svemu je to što čitava situacija ima mnogo veći efekat na prosečnog čoveka nego na šefa firme, jer čovek koji zarađuje, recimo, 30.000 mesečno troši na prevoz isto koliko i onaj koji zarađuje 300.000 mesečno. Onda se život pretvara u dovijanje – na more se odlazi autobusom, a ne avionom, menja se raspored u sobi umesto da se renovira stan, traži se fleksibilno radno vreme…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracpazljivoposaopovišica
Komentari (0)
Dodaj komentar