Planirani troškovi

Novac je nešto što mora da se planira, bilo da se radi o načinu na koji ćete ga zaraditi, bilo da je reč o tome kako ćete ga potrošiti. Ukoliko ste u stabilnoj i dugogodišnjoj vezi, onda znate da ona podrazumeva i zajedničke troškove koje treba dobro isplanirati. Mnogi parovi bez većih problema razgovaraju o finansijskoj situaciji u kojoj su. Međutim, u isto vreme veliki broj veza propada upravo zbog toga što se partneri ustručavaju da razgovaraju o novcu. Često se događa da žena sama planira kupovinu novog nameštaja ili kvalitetnijih kućnih aparata, dok muškarci obično žele da još malo uživaju u slobodi, bez većih finansijskih briga.
Zbog toga muškarci češće razmišljaju o novim kolima, izlascima s prijateljima, fudbalu ili markiranoj odeći, daleko češće i više nego o novom frižideru ili trosedu. Razgovarati o novcu može da bude nezgodno i neugodno, naročito ako još niste u braku. Da bi se izbegli nesporazumi zbog novca, najbolje je da počnete s planiranjem finansija. To znači da bi bilo dobro da barem dva puta mesečno isplanirate šta vam treba u narednih 15 dana i šta biste sve mogli da pokupujete. Važno je samo da saslušate obostrane želje i da razmislite uvek o tome šta vam je tačno prioritet. Naravno, može se desiti da njeni prioriteti nisu jednaki vašim, ali to ne znači da je svađa na pomolu. Preraspodela novca podrazumeva postizanje kompromisa povodom svakog pitanja. Važno je samo da objektivno i selektivno razmišljate o prioritetima i vremenu za sezonsku kupovinu.
Kada bude došlo do same kupovine, obratite pažnju na to da se druga strana ne oseća povređeno ili zakinuto zbog onoga što kupujete. Pogrešno je da partneri iskorišćavaju jedno drugo, bez obzira na to koliko ko zarađuje. Naravno, svi problemi koji se mogu javiti neće nestati odjednom, niti se moraju rešiti iz prvog pokušaja. Umesto da upadate u finansijsku paniku, istrajte u pravljenju dogovora i planova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novacplaniranjetroškovi
Komentari (0)
Dodaj komentar