Pobedite nesigurnost

Nesigurni ste, uvereni da svi drugi znaju više od vas o mnogim stvarima i preterano vam je stalo do tuđeg mišljenja? Ako je odgovor na sva pitanja potvrdan, vreme je da se suočite sa nedostatkom samopouzdanja. Na proslavama, sastancima ili drugim skupovima, uplašeni da ne uradite ili ne kažete nešto pogrešno, ne usuđujete se da prozborite ni reč. To je samo još jedan siguran pokazatelj koji vas otkriva kao osobu kojoj nedostaje samopouzdanje.

Ipak, bez brige – ako se na vreme i na pravi način suočite sami sa sobom, ovaj mali problem (jer, verovali ili ne, problem zaista jeste mali i zahteva minimalna ulaganja kako bi se otklonio) neće prerasti u vašu trajnu karakternu osobinu.

Stavite prst na čelo i dobro razmislite: naravno da ima situacija u kojima će vam koristiti tuđe mišljenje, ali zašto mislite da drugi uvek znaju bolje od vas? Koliko ste se puta uverili da ste pogrešili slušajući tuđe savete, a sami ste imali mnogo bolje i efikasnije rešenje? U čemu je vaš problem? Možda nije u pitanju nesigurnost nego nespremnost da prihvatite odgovornost za akcije koje preuzimate.

Treba imati na umu da samopoštovanje proizlazi iz vašeg uma, a zatim polako prožima vaš život i ponašanje u raznoraznim prijatnim, manje prijatnim ili potpuno neprijatnim situacijama. Niko vas ne može naterati da patite od osećaja manje vrednosti – možete ga samo sami sebi nametnuti. Naravno da treba da poštujete i druge (ali ne sa idolopoklonstvom), ali treba da poštujete i sebe. Ako poštujete sebe, činite da i vas drugi uvažavaju u onoj meri u kojoj to zaslužujete i u meri koja vam čini da se osećate dobro.

Trudite se da uvek dobro razmislite pre nego što povučete neki strateški potez – tako će vam porasti odlučnost a i manje ćete se kajati ukoliko budete pogrešili jer je, na kraju krajeva, taj izbor bio samo vaš, donet bez uplitanja tuđih stavova koji su vam do juče bili tako važna stvar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar