Pobedite slabost

Potreba za određenom vrstom hrane je u direktnoj vezi s nivoom šećera u krvi. Ako je nivo tokom dana ujednačen, takva će biti i vaša potreba za hranom. Međutim, ukoliko se satima izgladnjujete, imaćete napade proždrljivosti s kojima ćete morati nekako da se izborite. Nivo šećera u krvi može da nam opadne već četiri sata nakon poslednjeg obroka. I? Onda se kreće u potragu za ugljenim hidratima, za kojima osećamo neodoljivu potrebu. Jedan od najsigurnijih načina da održavate normalan nivo šećera u krvi jeste da izbegavate hranu i piće koje u sebi ima dodate šećere, kao što su gazirani napici, voćni sokovi i slatkiši.
Ove namirnice možete eliminisati u potpunosti. Što se tiče namirnica koje u svom sastavu sadrže veliku količinu vlakana, kao što su testenina, pirinač, krompir, hleb ili bilo koja druga namirnica dobijena od brašna, priznaćemo da su ukusne, a mogu vam obezbediti i vitamine i vlakna. Ipak, trebalo bi da ograničite svoj unos ovih namirnica na 30-40 grama od ukupne količine ugljenih hidrata za doručak, ručak i večeru i 10-20 grama za obe užine. Uvek obratite pažnju na deklaracije proizvoda. Važno je i da jedete redovno – približno svaka tri sata. Tako obezbeđujete redovan unos količinski manjih obroka, što će ublažiti osećaj gladi. Od namirnica koje bi uvek trebalo da budu zastupljene u vašem obroku koncentrišite se na meso, sir ili jaja. Na taj način ćete produžiti varenje ugljenih hidrata, što će dodatno onemogućiti neželjene skokove nivoa šećera u krvi.
Da li je ovakav način ishrane garancija uspeha? Šta mislite, koliko dugo ćete moći da se držite nekog novog plana ishrane za koji ste se opredelili? Odredite period za koji ste stoprocentno sigurni da možete izdržati, makar to bilo i nekoliko dana. Kada definisani period dostignete, započnite sve iz početka, s novom procenom. Ovakvim postupkom ne samo da ćete steći samopouzdanje i uveriti sebe da možete da budete uspešni nego ćete i sami bolje uvideti da se s kvalitetnijom ishranom i sami bolje osećate, jačajući tako svoju želju da nastavite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamuškaracslabostzivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jovana Božić

    Dodala bih nezaobilazno voće (jabuke, moje omiljene). Preporučujem svima. Zaista, kada god imam potrebu za slatkim, posegnem za voćem, koje me aktiviše i pomogne mi da izdržim do ručka.