Poljupci (2)

Svi oni koji su zaljubljene konsultovali povodom toga kako se osećaju tokom trajanja poljupca reći će, naravno, isto – divno. Sad, možda je "poljubac zaista samo poljubac", kako kaže Rik, glavni junak filmskog klasika "Kazablanka", koga je maestralno i za sva vremena odigrao legendarni Hemfri Bogart, ali svaki poljubac koji primimo i uzvratimo na svoj način je dragocen i predstavlja jedinstven doživljaj.
Koje su vrednosti poljupca a imaju veze s našim organizmom? Pre svega, treba imati u vidu da je poljubac i što češće ljubljenje idealna dijeta za sve one koji žele da izgube na težini. Prilikom samo jednog poljupca sagori se preko hiljadu kalorija! S druge strane, tokom ljubljenja angažujemo čak 29 mišića usta ali i čitavog lica, a srce počinje ubrzano da nam lupa (80-150 otkucaja u minutu). Poljubac istovremeno stimuliše i razmenu hormona sreće, zadovoljstva i osećanja blaženstva, a naše žlezde stvaraju hemijske supstance koje podstiču uzbuđenje. Imajući u vidu sve te uzbuđujuće faktore koji poljupce raznih vrsta čine primamljivim, ne čudi što je iskustvo prvog poljupca jedno od onih koja se pamte za čitav život.
Čak su se i mnogi poznati umetnici inspirisali poljupcem kada su stvarali svoja dela. Najpoznatije delo iz domena slikarstva svakako je slika pod nazivom "Poljubac" Gustava Klimta, a u oblasti skulpture najpoznatije je Rodenovo istoimeno delo. Što se tiče filmske umetnosti, poljubac koji se najviše pamti jeste onaj između Reta Batlera i Skarlet O’Hare u filmskom klasiku "Prohujalo s vihorom", dok je u poslednjoj deceniji za najuzbudljiviji poljubac na filmskom platnu proglašen onaj između Andželine Džoli i Breda Pita u filmu "Gospodin i gospođa Smit", koji, istina, nije postigao veliku gledanost, ali je uspeo da i u privatnom životu spoji dve najseksepilnije filmske zvezde današnjice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubitak kalorijaimunitetljubiti sepoljubac
Komentari (0)
Dodaj komentar