Pomirite razlike

Čak ni blizanci ne misle isto, pa stoga nije čudno ako se vaša supruga i vi ne slažete oko toga kako treba vaspitavati decu. Kako će neko podizati svoje dete zavisi prvenstveno od toga kako su njega gajili njegovi roditelji, a tu se "umešaju" i razni drugi uticaji. Zato je važno da budete svesni potrebe da međusobno usklađujete postojeće razlike i gradite svoj (zajednički) stil u vaspitanju, koji će vaša deca poneti u život kao nešto što je obeležilo njihovo odrastanje. Prihvatite da se razlikujete. To je mnogo bolje od međusobnih napada i optuživanja druge strane da "ne misli ispravno".
Pronađite ono oko čega se slažete. Čim ste izabrali jedno drugo za životnog partnera, mora da postoji bar nekoliko stvari oko kojih se slažete. Pođite od toga i kada se radi o vaspitavanju dece. Pokušajte da se uskladite oko najvažnijih pitanja, a to su bezbednost i zdravlje vaše dece. Uglavnom ljudi ispravno procenjuju šta može biti opasno ili nezdravo za decu, tako da ćete i vi, najverovatnije, uspeti da se složite u tome. To će predstavljati početni uspeh u vašem usklađivanju i pomoći će da izgradite (i održite) bar elementarni autoritet u dečjim očima. Naravno, to podrazumeva da se ne svađate pred decom oko njihovog vaspitanja (a i inače ako je moguće). Time ih zbunjujete i stvarate im zgodan teren za manipulaciju. Ako ne možete da nađete zajednički stav prema nečemu, recite deci da ćete se prvo vi dogovoriti pa ćete im naknadno zajednički saopštiti šta ste odlučili.
Važno je praviti kompromise. Dobro je da jedno od vas dvoje prihvati stav onog drugog iako se s njim ne slaže, a drugog puta uloge mogu da se obrnu. Bitno je samo da se dosledno držite onoga što ste odlučili i da deci bude jasno šta od njih tražite. Vremenom ćete videti šta u praksi daje dobre rezultate, a šta je ono što treba menjati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracrazlikesavladjivanjezene
Komentari (0)
Dodaj komentar