Poslovna prva pomoć

Svakome od nas se u nekom trenutku dogodilo da nam je u moru poslovnih obaveza bilo potrebno ukazivanje "prve pomoći". Naravno da nam se tada sve činilo kao nemoguća misija. Našli smo se u živom blatu svojih grešaka i trebalo je pronaći način da se izvučemo na površinu. Prva stvar koju treba imati na umu u takvim prilikama jeste to da ni onda kada najviše zabrljate, nije sve propalo. Kako da ostanete hladne glave u kriznoj situaciji? Za početak, pokušajte da neprilici u kojoj ste se našli pristupite na drugačiji način. Umesto da non-stop razmišljate zašto vam se nešto takvo uopšte dogodilo, pomislite da je sve to samo deo posla, a ne kraj sveta.
Znate one scene u filmovima od kojih vas uvek zaboli glava: neko uporno ogovara pretpostavljenog u firmi, a on stoji tik iza njega, ili kada taj koji ogovara šefa u škakljivom dopisivanju s kolegom ne pritisne Reply, već Reply to All. Jasno je da je u oba slučaja šef dobio poslasticu kakvoj se ni u ludilu nije nadao… Opisane situacije mogle bi se lako nazvati: dugačak jezik i nespretni prsti. Koje je rešenje? Pre svega, možete se nadati da šef ima smisao za humor (pogotovo na svoj račun) i da će vaše ogovaranje smatrati nečim što je neizbežni deo poslovne svakodnevice. U suprotnom, najbolje će biti da se izvinite i da pokušate da se iskupite nečim što vaš šef znate da voli (karte za rasprodatu utakmicu, unikat neke knjige ili već nešto slično).
A šta ukoliko se dogodi da je vaš prijatelj postao novi kolega vaših dojučerašnjih kolega, i to na vašu inicijativu? To je bez sumnje iskorišćavanje sopstvenog položaja. Zapošljavanje porodice, prijatelja i rođaka u profesionalnim firmama smatra se nedopustivim. Kada već zabrljate i to učinite, morate znati šta vam je sledeći potez. Pre svega budite sigurni da je vaš izbor opravdan i da vas vaš novi kolega a stari prijatelj neće izneveriti. Ukoliko je situacija veoma ozbiljna i preti vam otkaz zbog zloupotrebe položaja, najbolje će biti da se posavetujete s advokatom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracpomocposaopotreba
Komentari (0)
Dodaj komentar