Posvetite sebi više vremena ujutru

Ako mislite da je jutarnja toaleta samo privilegija vaše supruge/devojke, vreme je da preispitate stav. Statistika govori da evropski muškarci sve više novca troše baš na kozmetiku. Verovatno se pitate “Hm, kakve li su te njihove pene za brijanje?”, a stvar je u nečem sasvim drugom.

Pod muškom kozmetikom se danas podrazumeva mnogo više od dezodoransa, gela za brijanje i after shave losiona, što je verovatno vaš kompletan spisak. Novi Evropljani kupuju i mnogo toga doskora dostupnog samo damama: kreme, posebne sapune, losione, tonike…

OK, tačno je da potrošački mentalitet čini svoje, tačno je da balkanskom mačo imidžu baš i ne odgovara da se licka raznim pomadama, a o nastranostima tipa muških salona lepote, već uobičajenih na Zapadu, da i ne govorimo. No, sve to i ne mora biti vaš izbor.

Ono što je, međutim, imperativ za svakog civilizovanog muškarca jeste da bude čist i, ukoliko je moguće, zdrav, čemu “svakojutarnje” održavanje higijene može mnogo doprineti.

Uostalom, jutarnja toaleta predstavlja uživanje i brojne ankete govore da se ljudi, koji joj posvećuju više vremena, osećaju mnogo bolje, a u nove radne izazove kreću lepše raspoloženi. Ranije ustajanje će u početku možda biti traumatično, ali će vam kada se naviknete, pomoći da na posao krenete sveži i orni za rad.

Da vidimo sada da li biste u svoj skromni kozmetički “asortiman” mogli da unesete neke inovacije?

Počnimo od tuširanja. Umesto običnog sapuna, probajte nešto od raznih gelova ili tečnih sapuna – naročito su dobri oni koji ne isušuju kožu. Posle tuširanja, možete da uradite nešto što ne zahteva nikakva ulaganja a ima garantovan učinak – da nešto grubljim peškirom dobro istrljate celo telo, čime ćete poboljšati cirkulaciju.

Prelazimo na brijanje. Kremu/gel za brijanje uvek stavite koji minut pre samog brijanja pošto ovi preparati sadrže supstance koje omekšavaju kožu i opuštaju koren dlake. Čak i ako koristite aparat za brijanje, učinak će biti bolji ako prvo nanesete penu, a onda je pre brijanja isperete. I ne zaboravite: brijanje odozgo nadole, u smeru rasta dlake, zdravije je i prirodnije za vašu kožu i smanjuje mogućnost iritacije i infekcije.

Kada je kosa u pitanju, vrlo je važno znati da je faktori poput povećanog ultraljubičastog zračenja, zagađenja i smoga oštećuju. Stoga, nije sramota da i muškarci koriste balsam za kosu. Najpraktičnije je da kupite neki od šampona koji u sebi sadrže i balsam (conditioner). Uvek pročitajte uputstvo, da biste znali koliko vremena balsam treba da provede na kosi pre ispiranja (ne brinite to obično nije više od pet minuta).

Posle pranja, na redu je “uređivanje”. Prirodni izgled je, verovatno, najlepši i najprimereniji muškarcima. Ako imate izrazito “neposlušnu” ili krutu kosu, možete pokušati sa gelom ili briljantinom (u obliku kreme ili ulja).

Savetovali bismo vam da, ipak, zaobiđete lakove, jer su oni dokazano štetni za koren dlake, što se, kombinovano sa muškom sklonošću ka opadanju kose (“zasluga” testosterona), može završiti “fatalno” po vašu kosmatost.

A sad, stvari koje nećete činiti svakodnevno, ali će vam takođe biti od pomoći. Ukoliko vas muče miteseri, na muškoj koži (debljoj i masnijoj od ženske) često brojni i krupni, pokušajte sa povremenom primenom posebnih piling-maski za muškarce. Nanose se na vlažnu kožu, a najviše se trljaju kritična mesta na kojima je koža obično najmasnija – nos, čelo i sl. Ukoliko ovakav tretman izazove iritaciju, kožu možete “smiriti” nekim od za to posebno formulisanih esencijalnih ulja.

Veliko zadovoljstvo pričiniće vam i povremeno kupanje u kadi. Za jutarnje kupanje odlično je u vodu dodati malo esencijalnih ulja ili soli za kupanje, jer podstiču cirkulaciju. Ukoliko ih nemate, možete se pripomoći i nečim iz kuhinje (ono što se jede često se može koristiti i kao kozmetika – sigurno ste bar jednom videli svoju dragu sa kolutima krastavca na licu): nekoliko kapi limuna, pomorandže ili mandarine momentalno će vas razbuditi i napuniti energijom. Posle kupanja, možete na koži nekoliko minuta držati topao peškir, a onda utrljati u nju neki od aromatičnih losiona koji je opuštaju i omekšavaju – bićete oduševljeni rezultatom, a u novi dan ćete krenuti sveži, opušteni i mirisni.

Dakle, navijte budilnik na pola sata ranije i hrabro kročite u novi dan!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar