Potreba za sigurnošću

Potrebu za sigurnošću osećamo svaki put kada se neka nama bitna životna situacija otme kontroli i počne neplanirano da se komplikuje. U tim trenucima potrebna nam je neka draga osoba, neko ko ume da nas sluša, ko ume da kaže pravu reč u pravom trenutku, neko ko će nas podržati u težnji da mislimo bolje o sebi i da opet u nama probudi želju da pozitivno gledamo na stvari. Ukoliko se u takvim trenucima nađemo sasvim sami, bez osobe koja može da nam bude uzdanica, možemo zažaliti što prema nekim osobama nismo bili taktičniji u nekom prethodnom periodu.
Razlozi zbog kojih smo prema nekome bili preki, a nije trebalo tako da bude, mogu da budu mnogi. Možda smo bili nepoverljivi, možda smo ih doživljavali kao ozbiljnu konkurenciju, možda smo mislili da svesno idu protiv naših interesa. I možda smo se u sva tri slučaja veoma prevarili jer je sve ono što je nama izgledalo kao nedolično ponašanje možda zapravo samo bilo racionalno poimanje stvari. Zbog toga treba dobro razmisliti šta nam govore drage osobe. One su te koje nam pomažu kada se nađemo u energetskom padu, onda kada nismo baš sasvim u stanju da racionalno procenjujemo stvari, čak i kada smo stoprocentno sigurni da su nam šanse za uspeh sjajne.
Da bismo u svom okruženju zadržali osobe koje nam nesebično "duvaju vetar u leđa", potrebno je da kontrolišemo svoja osećanja. Njihova kritika ne mora uvek da bude pozitivna, važno je da se oseća konstruktivnost u njihovim predlozima. I nikada ne treba zaboraviti da su nam svima u životu potrebne osobe na koje možemo da se oslonimo i na koje možemo da računamo onda kada nam se iznad glave pojavi mračan oblak. To su oni dragi ljudi koji se ne poigravaju našim osećanjima i koji nas ne provociraju da bi oprobali svoju moć nad nama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracpromenesigurnost
Komentari (0)
Dodaj komentar