Povratak mršavih

Ciklično kretanje mode učinilo je da je mršav muškarac ponovo moderan muškarac. Dakle, estetski ultimatum danas glasi: biti previše bogat ili previše mršav je nemoguće, a ta ideja stiže iz kuhinje vodećih dizajnera muške odeće. Ako malo bolje obratite pažnju na bilborde koji reklamiraju najpoznatije marke muške odeće, primetićete da vas s njih posmatraju neuhranjeni momci, nagi i ponosni na svoj izgled.
Mršav muškarac na modnoj pisti nije izazivao ni približno zanimanje dušebrižnika za zdravlje ljudske vrste kao što je to nekada bio slučaj s Kejt Mos, o čijoj kilaži se brinuo čitav svet. Kada je u pitanju mršavost muških modela, ona je izazivala tek zlobne komentare da je reč o svojevrsnoj osveti otpisanih s časova fizičkog vaspitanja. Drugi su to slavili kao pobedu različitosti. Kako god da je, sasvim je jasno: ideja o postojanju samo jedne idealne veličine je sasvim nezdrava i, složićemo se, prilično diskriminatorska. Kada je nedavno slavni dizajner Karl Lagerfild odlučio da se liši viška kilograma tek da bi, po sopstvenom priznanju, ušao u prestižno Diorovo odelo, to je izgledalo samo kao rešavanje jednog ličnog problema. Međutim, vrlo brzo nakon toga tradicionalne biblije muškog stila učinile su da za broj manja odela s tesnim rukavima, pantalone bez ivica i naglašeno strukirane jakne postanu najpoželjniji sadržaj ormana modernog muškarca.
Srećna okolnost je što život ipak zahteva malo više boja i što se tolerišu različite težine. U modi je, naravno, sve već otkriveno i viđeno, pa ni silueta mršavijih muškaraca nije originalan izum aktuelnog modnog trenutka. Suština nije u tome da je idealan muškarac neuhranjen, već da on svojim izgledom svesno provocira stereotipe koji se povezuju s njim. Nova estetika mršavog nije ništa drugo do težnja ka brisanju tradicionalne muške siluete nalik latiničnom slovu „V“, na nesreću svih ljubitelja klasike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgledmodamuškaracodećastiltrend
Komentari (0)
Dodaj komentar