Prevara je nezrela (1)

Ljude povezuju razne stvari: seksualna želja, erotsko uzbuđenje, primarna privlačnost… Za to nije potrebna izgrađena struktura ličnosti. Muškarci i žene se seksualno privlače i na osnovu toga ostvaruju kontakte jedni s drugima a da pri tom nemaju osećaj vrednosti i uvažavanja svog partnera. Ne poznaju ga dovoljno da bi cenili njegovo ponašanje, njegov sistem vrednosti, njegovo moralno biće i njegovo uverenje.
To je jedan od razloga zbog kog posle nekog vremena provedenog u vezi ili braku dolazi do prevare. Da li je neko skloniji prevari? Zašto do prevare uopšte dolazi? Teško je odgovoriti na oba pitanja. Zrelije osobe imaju razvijen moral i svoj sistem vrednosti usklađen sa sistemom društvenih vrednosti. One ne uspevaju da razdvoje svoju seksualnost od svojih vrednosnih sistema i manje su sklone prevari. Partnere cene kao ličnost. To, uz erotsku privlačnost, čini zreo odnos. Ipak, da bi se on ostvario, oba partnera treba da budu zrela. Međutim, većina ljudi nema potpuno sklopljen sistem ličnosti, nego ih njihova kultura i vaspitanje "teraju" u prevaru. U braku su samo zato što je to društveno opravdano. A to u nekom istinskom smislu i nije prevara, jer takve osobe nemaju pravi osećaj da uopšte i čine prevaru.
Da li se prevara može sprečiti? Mehanički – ne. Onaj ko je svestan toga šta želi on prema tome bira svoj način života. Rezultat je uvek isti – koliko zrelosti uključite u ljubav, toliko će vam veza biti ozbiljnija i čvršća. Ukoliko je dvema osobama dosadno u zajedničkoj vezi, to znači da se one više ne vole, ili se vole, ali imaju neke nerazrešene sukobe između sebe, neke probleme o kojima se ne razgovara. Umesto da se iz takvih prilika beži u prevaru, pametnije je rešiti konkretne probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

potrebepoverenjeprevaraprevaritiveza
Komentari (0)
Dodaj komentar