Prijatelj kakav se poželeti može

Zbog čega često primetimo da imamo više drugara ili poznanika nego pravih prijatelja? Verovatno najviše zbog toga što je prijateljstvo pitanje obostranog zalaganja i zasluga. Koliko imate prijatelja na koje se možete osloniti u svako doba dana i noći? Ovo je vrlo važno pitanje, jer vas primorava da se osvrnete i vidite koliko ste dobrih relacija ostvarili u svom životu. Ne kaže se uzalud da su, između ostalog, i prava prijateljstva pokazatelj toga koliko ste zaista bogati.
Spremnost koju ćete pokazati u situacijama kada je vašim prijateljima neophodna pomoć i podrška pokazuje koliko vam je zaista stalo do njih. Budite spremni i da se suočite s istinom o sopstvenom sebičluku i uskogrudosti. Koliko često se viđate sa svojim prijateljima? Na izvestan način, ovo je trik pitanje, jer razotkriva koliko je vaš odnos s najboljim prijateljima postao stvar rutine, navike i uhodanog ritma, a koliko stvarne potrebe, sporazumevanja „na daljinu“ i iskrenih emocija. Da li pred prijateljima imate tajne? Interesantno pitanje koje testira vašu otvorenost i koje pokazuje koliko zaista imate poverenja u druge ljude. U slučaju potpune introvertnosti, trebalo bi razmisliti da li ste napravili pravi izbor prijatelja, kao i o tome da li ste spremni da bilo kome budete pravi prijatelj.
Kada je reč o prijateljstvu, ne radi se samo o tome koliko smo spremni da slušamo druge već i o tome koliko ćemo energije utrošiti da ih razuverimo kada greše i potruditi se da razbijemo njihove zablude. Treba imati u vidu i to da su prijatelji osobe kojima treba opraštati. Praštanje je vrlina koja pokazuje koliko nam je do nekoga stalo, ali i koliko zaista držimo do sebe. U svakom slučaju, a posebno kada je reč o prijateljstvu, važno je izbegavati krajnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muskarcipotrebaprijateljstvoproblemi
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Veliko prijateljstvo pa ljubav, a onda sve ostalo. Pitanje krajnosti svugdje, i u prijateljstvu, pitanje je pozitivnih strasti koje začas skliznu u ona negativna, srećom kratkotrajna, jer teže „zlatnoj sredini“, kako sugerišete. A onda i praštanje poslije prvobitne greške, ljutnje i ponovne greške po ko zna koji put u procjeni, naravno, u ophođenju. Sve u svemu, glavno je da se mi slažemo oko bitnih pitanja, ostalo će da funkcioniše, nepreduje i mijenja unaprijed sročene relacije. Prijatelja je malo, jer su uvijek na putu do novih usvojenih težnji i promjena u samoj svojoj suštini, jer razne su prirode, druge ćudi podložne promjenama gubitka ili sticanja, naročito tako osjetljivog organizma kao što je obično neobično ljudsko prijeteljstvo. Kad razum preovladava, ko ga ne bi poželio. Veliki nikad ne umiru sami.

  • Svetlana Knežević

    Nismo svesi vrlo često šta znači pravi prijatelj. To je vrlo važan segment života. Čuvajte prave prijatelje.