Priprema terena

Ponekad je veoma lepo kada primetite da u svom najbližem okruženju imate drage osobe koje vas uvek prijatno iznenade svojom spremnošću da se dogovaraju o nečemu zbog čega inače umeju da budu veoma tvrdoglave ili nepouzdane. Prijatelji, porodica, poslovni partneri… Taman pomislite da morate posebno da se potrudite oko pripreme terena za ostvarivanje nekog svog cilja, a onda vas oni iznenade svojom spremnošću da sarađuju.
Značaj takvih priprema ogleda se u tome što su obe strane spremne da daju sve od sebe kako bi se postiglo nešto što će činiti dobro i jednima i drugima. Ono što treba zaobići po svaku cenu jesu impulsivna reagovanja, jer ona obično stvaraju neprijatne situacije posle kojih se niko ne oseća dobro – ni zaraćene strane, a ni oni koji su prošli poput kolateralne štete. Ako se situacija ipak zahukta do nivoa koji asocira na pojavu bezrazložne svađe, probajte da budete taj koji će „spustiti loptu“. Iako vas to možda asocira na poraz, niste u pravu. Time što ste se u kritičnom trenutku povukli u ćutanje samo ste sebi pripremili teren da ne gubite energiju (a ni živce) tamo gde to nije potrebno.
Umesto da nastavite sa svađom, probajte da nađete neku drugu taktiku koja će uroditi plodom. Ako osoba s kojom ste se sukobili primeti da niste zainteresovani za produbljivanje sukoba, i ona će morati da redefiniše svoje ponašanje. Možda neće odustati od svojih uverenja ili stavova koji vam se nisu dopali, ali bar neće imati priliku da vas dalje napada svojom negativnošću. Trudite se da svojim ponašanjem postanete autioritet, ali ne tako što ćete prilikom rasprave biti glasniji od sagovornika, već tako što ćete uspeti da pronađete praktično rešenje za sve probleme koji se pojavljuju. Onda će od vas uvek rado želeti da čuju savet ili će očekivati vašu podršku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ciljevidiplomatijamuškaracpriprema terena
Komentari (0)
Dodaj komentar