Prostor i produktivnost

Kancelarijski nameštaj, naročito radni sto i stolica, moraju biti kvalitetne izrade, prilagođeni dimenzijama tela i fleksibilni, tako da svako može da prilagodi svoje radno okruženje različitim pokretima tela i radnim obavezama. Stolica na kojoj sedite treba da vam omogući udobnost kako bi i leđa i ramena bila opuštena, naslonjena na naslon stolice, a za laktove je optimalno da se odmaraju na naslonima za ruke, tik uz telo.

Osvetljenje je takođe od velike važnosti. Optimalno je ako dolazi iz tri izvora – ambijentalnog s plafona, radnog na stolu i prirodnog. Izvori svetlosti moraju da budu dobro usmereni kako bi se izbeglo nepotrebno opterećenje očiju. Ako opremate svoj radni prostor, vodite računa i o tome da vaše oči moraju biti udaljene od ekrana monitora najmanje 60 cm, a vrh ekrana ne bi smeo da bude iznad visine očiju. Takođe, važno je i da u prostoriji gde provodite mnogo vremena uživaju sva vaša čula. Možda biste vazduh koji udišete u kancelariji mogli da obogatite eteričnim uljima koja deluju antistresno. Ove preparate je lako nabaviti, a uz njihovu pomoć ćete se bolje osećati na poslu.

Imajte na umu da i boje utiču na vaše raspoloženje, na vaše fizičko i psihičko zdravlje. Zelena umiruje duh i telo, a u kancelariji je dobra u vidu detalja. Za žutu boju se tvrdi da podstiče dobro raspoloženje, dok se crvena boja smatra energetskom dopunom pošto unosi izvesnu dozu topline.

Zbog toga nemojte prezati ni od čega što može učiniti da se osećate bolje dok radite. Nije važno da li će to biti raznobojne sitnice koje će vam popravljati raspoloženje, neki egzotičan miris ili nova stolica u kojoj ćete se osećati bolje. Važno je samo da vam u radnom prostoru bude prijatno kako biste na taj način bili još efikasniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar