Proverite sebe

Na stranu to što se kod muškaraca beleži veći procenat onih koji strahuju od odlaska kod lekara, povremena kontrola zdravlja može da ima i neke druge problematične okolnosti. Doktori su veoma zauzeti, stoga ponekad umeju da budu skloni tome da određene simptome povezuju s određenim zdravstvenim problemima. Tu barijeru možete probiti tako što ćete biti uporni i konkretni. Ovde ne govorimo o lekarskoj nestručnosti ili nepoštovanju etike, već o tome da s vremena na vreme nije loše da mahnete crvenom signalnom zastavicom kako biste na adekvatan način skrenuli pažnju svog lekara.
Neki bol koji osećate, naročito ako je nov i čest, može biti signal da nešto ozbiljno nije u redu. To je ono na šta se treba usredsrediti. Nemojte zbunjivati lekare time što ćete pričati o više stvari istovremeno. Što se vi preciznije izrazite, to će vam doktor lakše uspostaviti dijagnozu. Tačno određivanje lokacije koja vam pravi problem važno je i zbog toga što ukazuje na to treba li da idete na pregled kod lekara specijaliste. Ako jačinu svog bola odredite nekom brojkom, dakle, ako ga rangirate na skali od jedan do deset, vaš doktor će bolje shvatiti kako se osećate. Time ćete takođe olakšati kontrolne preglede, jer će vaš lekar lakše proceniti da li propisani lekovi ili terapija daju adekvatne rezultate.
Još jedan odličan način da stavite do znanja šta vas konkretno muči jeste da u odnosu na problem koji imate rangirate šta zbog tog problema više ne možete da radite kao ranije. Ukoliko ste nekada mogli da radite na kompjuteru satima, a sada to ne možete jer vam je vid zamućen, recite to lekaru baš tako. On će shvatiti da imate problem koji vas onesposobljava, a pored toga to će kod njega pojačati uverenje da vam se u poslednje vreme nešto dešava. Ako ste bili prinuđeni da zbog određenih simptoma izmenite i način života, to će vašem lekaru ukazati na ozbiljnost situacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kontrolalekarpregledzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar