Radoholičari

U savremenom društvu prekomerni rad je čest oblik zavisnosti koji nam se dogodi a da toga nismo ni svesni. Grabeći ka uspehu, mnogi nisu ni svesni da preteruju s radom i da na taj način iscrpljuju svoj organizam do krajnjih granica, te da zanemaruju osobe koje ih vole, prijatelje, porodicu. Kako ćete znati da spadate u grupu onih koje nazivamo radoholičarima? Ukoliko vas uspeh na poslovnom planu usrećuje više od bilo čega drugog – nema nikakvih nedoumica.
Radoholičari su od onih koji smatraju da je čitanje knjiga ili gledanje filmova čisto gubljenje vremena, o gledanju televizijskog programa ili kafenisanja s prijateljima da i ne govorimo. Usled svoje opsednutosti poslom često imaju običaj da zbog poslovnih obaveza skrate godišnji odmor, a neki od najupornijih spremni su da rade čak i kada su bolesni. Zbog čega je to tako? Zato što je tu reč o ljudima koji maštaju o poslovnom uspehu, unapređenju, pohvalama, priznanjima i nagradama. Teško ćete ih zainteresovati za zaštitu životinja ili mir u svetu. Kome je to uopšte potrebno ako oni nemaju uspeha na poslovnom planu?! Pred spavanje oni ne pričaju deci bajke već svoje poslovne snove i mogućnosti da ih pretvore u javu.
Zbog toga nije retka situacija da njihovi domovi podsećaju na kancelarije, najviše zbog toga što uvek moraju da imaju prostor za rad. Rokovnik ili laptop se ne ispuštaju iz ruku, naravno. A tema koja ih uvek i u svakoj prilici najviše zanima nije ni politika ni socijalni život već samo i jedino posao. O tome mogu danonoćno da razgovaraju. U tome ponekad uživaju do te mere da najbližima strogo zabranjuju da ih zovu u toku radnog vremena. Njihov društveni život (ono malo što imaju) vezan je isključivo za posao; izlaze i zabavljaju se s kolegama, a onda se na kraju dana žale da ih bole glava, oči i leđa. Koja cena se plaća za uspešnu karijeru?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracradradoholicarzavisnost
Komentari (0)
Dodaj komentar