Razgovor čuva vezu

Šta je ono što se na listi nepoželjnih stvari može smatrati najgorim za jednu vezu? Obično se prvo pomisli na prevaru, koja podriva poverenje i otvara niz neprijatnih situacija koje vode ka krahu veze. Ipak, to nije ono najpogubnije za jedan ljubavni odnos. Svakako da je gubitak poverenja strašna stvar, ali u dužim vezama, posebno u braku, događa se da partneri potpuno zapostave međusobnu komunikaciju. To je ono što vodi direktno prema uništenju.

Ako vam se razgovori svode isključivo na brigu o deci i probleme na radnom mestu, evidentno je da postoji problem. Da li se zaboravljaju razgovori o osećanjima? Razmenjuju li se mišljenja o raznim stvarima, prave li se zajednički planovi? Ukoliko toga nema u jednoj vezi, nije isključeno da posle određenog vremena partneri postepeno počnu da se udaljavaju jedno od drugog, sve dok u jednom trenutku ne pomisle kako se više uopšte ne poznaju. A ako ne poznajete osobu s kojom živite, čemu onda zajednički život?

Da bi se takve situacije sprečile, ili makar preventivno izbegle, potrebno je da u svoju vezu uvek vraćate komunikaciju. Dovoljno je da uradite nekoliko stvari. Za početak, odredite vreme koje ćete provoditi kao par i bar jednog dana u nedelji izađite nasamo na večeru ili u šetnju. Za viđenje s prijateljima uvek ima vremena.

Ukoliko vam razgovori ne polaze lako za rukom, prisilite se na njih. Nastavite čak i ako vam se u početku čini da glumite. S vremenom ćete primetiti koliko precizno slušate osobu do koje vam je stalo, kao i koliko ona sluša vas. Prilikom razgovora najvažnije je da zadržite pozitivan stav i dobru volju. Niste započinjali razgovor da biste posle njega bili neraspoloženi. Kao što to obično biva, ništa se ne podrazumeva, a tako je i u vezama. Trudite se da nikada ne pretpostavljate zbog čega se vaša voljena osoba ponaša na ovaj ili onaj način. Umesto da budete Šerlok Holms, jednostavno pitajte ono što vas zanima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar