S kondomom je najsigurnije

Pre stupanja u seksualne odnose svaka osoba trebalo bi da se na vreme informiše o najefikasnijem i za nju najpouzdanijem vidu kontracepcije. To više nije pitanje samo muškog ili samo ženskog savetovanja – u vremenu u kojem živimo seksualna zaštita postala je značajna za oba pola. Prepuštanje sudbini više nije ideja koja se da tolerisati.

Izbor kontraceptivnih sredstava jeste veliki, ali to ne znači da svakome odgovaraju isti vidovi zaštite. Najefikasniji način da se spreče neželjene posledice jeste da se apstinira, ali niko od nas nije spreman za takvu vrstu žrtve niti je ta radikalnost potrebna da bi se vodio normalan žuivot. Pri izboru kontracepcije budite džentlmen – porazgovarajte sa svojom partnerkom o tome koji vid kontracepcije njoj najviše odgovara.

Najčešće korišćeno sredstvo u stabilnim vezama jeste antibebi pilula, a u kombinaciji s kondomom ona je ujedno i odlična zaštita od polno prenosivih bolesti. Ipak, imajte na umu da delovanje antibebi pilule zavisi od njene pravilne upotrebe, a pitanje upotrebe nije samo ženska obaveza. Potrebno je da i vi učestvujete u tome ukoliko ste se već odlučili da je vaša devojka koristi. Ipak, nije retka situacija da devojke nisu oduševljene upotrebom antibebi pilule jer su negativni efekti njene upotrebe veoma neprijatni, bar u prvim danima korišćenja. Zbog toga je možda bolje da se služite isključivo kondomima, bez obzira na to što se svaki muškarac žali da mu nije sasvim prijatno dok ih koristi.

Istina je ipak da je upotreba kondoma jedini kontraceptivni metod koji, pored toga što sprečava trudnoću, pruža efikasnu zaštitu i od polno prenosivih bolesti. Međutim, treba ga koristiti pravilno i obavezno u toku svakog seksualnog odnosa. Kupujte ih isključivo u apoteci i izbegavajte da ih držite u džepu, jer se tako smanjuje efikasnost njihove zaštite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar