Sačuvajte prijatelje

Ponekad je dovoljna samo sitnica da vas prijatelj razočara i da već pomislite kako je druženje s njim daleka prošlost. To je nekako najlakše uraditi – posvađati se i zaboraviti da postoji. Da li ste ikada u takvoj situaciji analizirali neke svoje postupke i zapitali se koliko puta niste bili korektni, a da on nije reagovao kao vi? Zbog toga što niste dovoljno samokritični možete da izgubite vredne i dobre ljude. Zato ne zaboravite na neke osnovne principe, bez kojih nijedno prijateljstvo ne može da opstane.
Koliko god da imate obaveza, ne zapostavljajte viđanje s prijateljima. U poslednje vreme mnogo je onih koji zbog posla, porodice, nemaju vremena za druženje. To je i jedan od najčešćih razloga prekidanja prijateljstva. Zato ne tražite opravdanja da biste izbegli susrete s dragim osobama, već bolje organizujte vreme kako bi tih susreta bilo više.
Nemojte očekivati da vam se usluge vrate. Ako mislite da nešto što ste nekome učinili uvek treba da vam se vrati, brzo ćete se razočarati. Ne gledajte prijatelje kroz usluge koje činite. Ukoliko im izlazite u susret, uradite to zato što želite da im pomognete, a ne zbog toga da bi vam to jednoga dana bilo vraćeno. Imajte na umu i kako prijateljima upućujete kritike. Kada nekoga stalno kritikujete, sigurno mu vaše društvo neće biti prijatno. Koliko god mislili da ste u pravu, morate da saslušate i drugu stranu, pa tek onda da donesete zaključak. Ako ste prijatelji više godina, ne znači da treba isto da razmišljate i u svemu da se slažete.
Na kraju, svoje prijatelje nikada nemojte gledati kao konkurenciju, na bilo kom polju života. Ako mu zavidite na tome što je bolje situiran, zato što ima bolji posao ili više uspeha kod žena, onda ga nemojte zavaravati da ste mu prijatelj. Radujte se uspehu svojih prijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljudimuškaracprijatelj
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Vladimir Knapić

    Poštovani, svaka čast na članku.

  • Jovan Tamburić

    Članak traba da pročita što više ljudi. Možda bi mogao da se pošalje kao SMS poruka ili mejl.

  • Dragica Ješović

    Poštovani,
    Oduševljena sam ovim člankom. Baš je danas izazov sačuvati prijatelje. I mi smo, nažalost, baš malo ili nimalo samokritični. Valjda zato što je u našoj paloj ljudskoj prirodi da lakše činimo ono što je loše, a za dobre stvari se vredi potruditi. I upravo to dobro, izvanredno, vi predlažete.
    Hvala puno na ovim izvanrednim savetima!
    S poštovanjem, Dragica Ješović.