Sam svoj kuvar

Da li i vi spadate u onu grupu muškaraca koja često pati od problema pod nazivom prazan frižider? Slažete se da je to naročito neprijatno kada se mrtvi umorni i gladni poput vuka vratite kasno kući. Za izlazak u restoran nemate snage, a možda ni dovoljno novca; prodavnice su odavno zatvorene; od brze hrane vam je već muka, a sve što ste prošle nedelje ostavili u frižideru izgleda kao eksperiment na pronalaženju penicilina.

Da ubuduće ne biste imali ovakvih problema, valjalo bi napomenuti koje namirnice treba imati u kući u svakoj prilici.

Nabavite pod hitno integralni hleb; možete ga iseći na kriške, staviti po nekoliko parčadi u najlonsku kesu, pa u zamrzivač. Kada vam zatreba, izvadite kesu, a ako ne možete da sačekate da se hleb odledi, rerna ili toster uvek mogu da vam budu od koristi. Pored toga, nabavite gotova jela, koja možete da kupite svuda. Ona sigurno ne mogu da se mere s maminom kuhinjom ili porodičnim nedeljnim ručkom, ali da biste utolili glad, dovoljno je samo otvoriti konzervu ili kutiju, podgrejati jelo i okončati dilemu oko upotrebe gotovih jela.

Još neke namirnice mogu mesecima da stoje u vašem ormaru, na primer, pirinač ili testo. Uz teglicu gotovog sosa, za nekoliko minuta imaćete ukusan obrok. Dovoljno je da skuvate testo ili pirinač i pomešate ga sa sosom. Ukoliko ste ljubitelj ribe, onda su za vas prava stvar zamrznuti riblji štapići – izuzetno su ukusni, a mogu da budu gotovi za samo nekoliko minuta. Treba samo da ugrejete rernu i ubacite malo ulja.

Na kraju, voće i povrće. Zamrznuto povrće skuvano u posoljenoj vodi ili pripremljeno u mikrotalasnoj pećnici, uz nekoliko kapi sirćeta i maslinovog ulja, jednako je dobro i ukusno kao ono tek doneto s pijace. U obzir dolaze kukuruz, pečene paprike, boranija ili neka mešavina. Kad je reč o konzerviranom voću, ono s lakoćom može da odigra ulogu deserta. Ananas ili mešano voće uz malo šlaga u spreju biće odličan sladak zalogaj. Naravno, kada budete pošli u nabavku, ne zaboravite da na listu dodate i tunjevinu u konzervi – ona je odlična s kuvanim testom, sardine, kesice s gotovom supom, različite začine, ulje, šećer, so, mineralnu vodu, konzerve koka-kole i piva. Ostaje samo da vam kažemo – prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar