Samo kolegijalno

Iza svake uspešne firme stoji dobar poslovni tim koji uspeva da funkcioniše isključivo i samo zbog toga što je baziran na temeljima zdravih kolegijalnih odnosa. Od čega zavisi uspeh firme, od čega zavisi postizanje dobrih i unosnih poslovnih rezultata? Naravno da zavisi od stručnosti i umeća svih zaposlenih, ali još više zavisi od kolegijalnosti.

Kolegijalnost na poslu je neka vrsta dvostrukog izazova. U pitanju je izazov koji podrazumeva davanje s jedne i primanje s druge strane. Dakle, ukoliko je to potrebno, a uvek se pre ili kasnije ispostavi da jeste, kritikujte svoje kolege, ali budite spremni i da primite kritiku i da onda u skladu s njom korigujete sebe i svoj rad. U oba slučaja poenta je ista – treba da budete uspešni. Ipak, ako neko od kolega previše često kritikuje vaš rad, možete ga zamoliti da vam detaljnije pojasni svoj stav. Pitajte ga da li ima neke konkretne konstruktivne predloge. Ukoliko ima, nipošto ih nemojte odbacivati, naprotiv.

Iskoristite ih kako biste na taj način poboljšali svoj rad i prebacili fokus s onog što nije valjalo na ono što je u vašem radu dobro i vredno svake pohvale.

Dobri međuljudski odnosi među kolegama na poslu omogućiće nesmetanu razmenu mišljenja, ideja, iskustava i saveta. To će dodatno učvrstiti kontakte unutar vašeg poslovnog tima, koji će brže i bolje ostvarivati postavljene radne zadatke. Poštovanje prema svojim kolegama iskažite i odgovornim odnosom prema poslu, savesnim izvršavanjem zadataka i poštovanjem zadatih rokova.

Niko ne voli da čuje kritike na račun posla u koji je uložio mnogo truda i vremena, pa je važno da kolegu konstruktivno kritikujete, tako da ga ne povredite. Počnite pohvalom. Recite da ste zaintrigirani idejom, a potom dodajte da poslu koji je uspešno započet samo treba dodati još i uspešno okončanje. Malo diplomatije u kancelariji ne može da vam škodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolegekolegijalnostmuškaracposaosolidarnost
Komentari (0)
Dodaj komentar