Savršenstvo je rizik

Ne možemo svi biti savršeni. Na sreću, jer perfekcionisti izlažu riziku svoje zdravlje i otežavaju život osobama iz svoje okoline. Postoje stanovišta koja perfekcionizam čak svrstavaju u neku vrstu psihološkog problema. Koliko očekujete od sebe pitanje je koje će, kada budete odgovorili na njega, dati sliku o tome kakav ste tip perfekcioniste: da li savršenstvo očekujete od sebe, od drugih, ili ste osoba koja misli da okolina od vas očekuje da budete savršeni.

Problem je u tome što u svakom slučaju postoji trajna želja da se ostane savršen, ili da okolina ima takvu predstavu o određenoj osobi. Perfekcionisti su uporni ljudi, insistiraju na detaljima i često imaju nerealno visoke kriterijume i prema sebi i prema drugima. Njihovo ponašanje može biti različito: jedni teže da pobede svoje nesavršenstvo, dok drugi pokušavaju da ga sakriju odajući utisak savršenstva.

Dakle, reč je o ljudima koji ne mogu da prestanu da razmišljaju o počinjenoj grešci, o ljudima koji su skloni nadmetanju i koji ne mogu da podnesu da je neko bolji od njih; oni žele da svoj zadatak obave kako treba ili nikako. Pri tom nikada ne traže pomoć kako se to ne bi protumačilo kao nemoć. Upornost koju poseduju perfekcionisti čini da oni ostaju zamišljeni nad problemom duže nego svi ostali, što – ukoliko problem bude rešen – i nije loše. Međutim, ako ne bude rezultata, sledi depresija, neraspoloženje, otežana komunikacija…

Perfekcionisti su stalno napeti i pod stresom, što im ugrožava zdravstveno stanje. Nerealni kriterijumi i zahtevi čine ih veoma teškim za zajednički život i saradnju. Posebno su naporni u ulozi šefa pošto svoje neraspoloženje prenose na druge. Kada sve to uzmete u obzir, da li uopšte želite da čujete nekoga ko će vam reći da ste savršeni?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar