Seks ili sport?

Da li su redovni seksualni odnosi dobri ili loši za sportiste? Pomislio bi čovek da ova dilema nema nikakvog smisla – kako uopšte seks može da šteti bilo kome – ali činjenica je da teza o uzdržavanju od seksa pre važnih mečeva i sportskih nastupa ipak postoji. Ovu večitu dilemu pokušali su da razreše mnogi naučnici, ali je rezultat izostao. Tačnije, izostalo je finalno rešenje, jer istraživanja idu u prilog i jednoj i drugoj tezi. Dakle, apstinencija za sportiste možda ipak nije pravo rešenje?

Većina sportskih trenera širom sveta ima prilično konzervativan stav, pa sportistima pre takmičenja strogo zabranjuju seks, verujući da će njihovi mladi puleni na taj način imati više snage na terenu, da će biti borbeniji i agresivniji u napadu na protivnika. Zvuči prilično spartanski, ali Spartanci jesu beležili uspehe zbog discipline kojoj su se podvrgavali.

Međutim, ukoliko se u igru uključe endokrinolozi, dolazimo do suprotnih tvrdnji. Prema njihovom mišljenju, seks i te kako stimuliše proizvodnju testosterona, hormona koji utiče na našu borbenost. Muškarac koji mesec dana nije vodio ljubav ima niži nivo testosterona, što će reći da se u takvom stanju teško može očekivati veći napredak na sportskom terenu.

U prilog ovoj tezi ide i anegdota koja se tiče legendarne NBA zvezde Vilta Čemberlena, koji je i dalje rekorder po broju poena na jednoj utakmici (100), a postigao je to sada već davne 1962. godine, kada nije bilo „trojki“. Tamnoputi košarkaš je posle maestralne igre izjavio da je rekord postigao posle burne noći u zagrljaju nežnijeg pola, a takođe je tvrdio i da je u toku svoje uspešne sportske karijere vodio ljubav s preko 20.000 žena! Izgleda da u njegovom slučaju dilema seks ili sport nema apsolutno nikakvog značaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dilemaistraživanjesekssport
Komentari (0)
Dodaj komentar