Spontanost je lek

Spontanost je preduslov za lak i prijatan dan. Dozvolite sebi ponekad neuobičajenu opuštenost, bilo da je to povezano sa oblačenjem ili neplaniranim noćnim ludovanjem. Dan ne počinje od jutra, već od večeri. Želite normalan dan? Potrošite za to deset minuta unapred. Neke stvari koje se mogu pripremiti veče pre toga mogu vas spasti nervoze na početku novog dana.

„Nije to ništa strašno.“ Tom frazom (ponekad u sebi) treba reagovati na saopštenja tipa: tašta dolazi u posetu, devojka vam je trudna, mama vam je polomila nogu. Ne dozvolite nikome da vam pokvari raspoloženje. Da biste se uvek osećali dobro, postavljajte sebi dostižne ciljeve; u suprotnom, čak i ako postignete mnogo, ali manje od planiranog, rizikujete da padnete u depresiju, a onda zbogom spontanosti.

Imajte na umu da nikad ne kasni onaj ko nikad ne žuri. Ako kasnite, obavezno će se desiti nešto što će vas usporiti; to vam je Marfijev zakon. Razmišljajte pozitivno: niko neće početi bez vas, naročito ako vi imate uvodno predavanje ili karte za pozorište u svom džepu. Recite sebi: „Ionako se ništa važno neće desiti dok se ja ne pojavim.“

Onda se verovatno nećete iznenaditi kada usled svoje spontanosti i opuštenosti provedete izuzetan dan. Uspelo vam je sve što ste zamislili, čak i više – vaše telo i psiha zaslužili su nagradu. Dobro će vam doći opuštajuća muzika, masaža ili nešto drugo. Dok budete odlazili na spavanje, javiće vam se želja da sutra bude bolje nego danas. Sutra ne umire nikad. To beše naslov nekog filma? Zato, lovite svoje dane i uživajte u njima koliko god možete! Kad se probudite, prvo se setite lepih trenutaka od juče. Njih ima čak i onda kada vam je prethodni dan bio najgori u životu. Podsećanje na lepe trenutke je sigurno najbolji način za otpočinjanje novog dana, a on vas očekuje hteli vi da budete spremni za njega ili ne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar