Sportska linija

Većina muškaraca, baš kao i žena, odlazi u teretanu da bi skinula višak kilograma. Međutim, to se ostvaruje samo ako se držite određenih pravila. Naime, pri prevelikom opterećenju, naše telo uopšte ne koristi one rezerve kojih biste tako rado želeli da se oslobodite. Tužno, ali istinito – ispada da se toliki trud ulaže ni zbog čega. No, nije ni to baš sasvim tačno.
Kada je mišićima potrebna energija, najlakše će je dobiti iz ugljenih hidrata. Zbog toga organizam prvo troši zalihe ugljenih hidrata. Onda ostaju masne naslage, koje se kao koncentrisane zalihe energije mnogo teže troše. Masnoće sadrže mnogo energije, ali imaju nezgodnu začkoljicu: telo teško uspeva da mobiliše masne rezerve. Tom gorivu za mišiće potrebno je mnogo više kiseonika pri sagorevanju. Posledica toga je da tek posle 20 minuta treninga može da nastupi pravo sagorevanje onoga što volite da opišete kao višak. Dakle, ko hoće da smanji masne naslage, mora da trenira najmanje 30 minuta, a najbolje i ceo sat.
Naravno, ovde je uvek na ceni maksima: bolje polako nego brzo. Greše oni koji misle da će većim naprezanjem brže oslabiti. Optimalni napor za sagorevanje masti je korišćenje od 60 do 80 odsto maksimalne snage. Pri najvećim naporima organizam troši gotovo isključivo ugljene hidrate. Vaš puls je gotovo idealan merač intenziteta napora. Da bi se odredio puls idealan za sagorevanja viška, važi sledeće pravilo: oduzmite svoje godine života od broja 220, a onda izračunajte 60 do 80 odsto. Dakle, onaj koji ima 35 godina trebalo bi da trenira tako da mu puls u jednoj minuti bude između 111 i 140. Ako poštujete pravila predviđena za zdravo treniranje, postizaćete i druge efekte. Posle izvesnog perioda redovnog treniranja, povećaće vam se ukupna potrošnja kalorija – i to ne samo pri bavljenju sportom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitnesgubitak kilogramateretanavežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar