Srećan brak

U čemu je tajna srećnog braka? Iako mnogi tragaju za rešenjem ove zagonetke, ne uspevaju svi i da je odgonetnu. Oni kojima su muško-ženski odnosi glavna tema misle da imaju odgovor, i to potpuno suprotan današnjim težnjama u ovim relacijama: najsrećniji su brakovi u kojima je muškarac potpuno dominantan!

Taj mudri zaključak neće se svideti feministkinjama, ali koga briga za to. Činjenice govore same za sebe. Najnesrećniji brakovi, bez obzira na to koliko žena ima prava u braku ili izvan njega, u društvenim okvirima, jesu oni u kojima žene vode glavnu reč. Nadmoćna pozicija žene jednostavno nije zdrava za bračnu vezu. Još ako one izdržavaju porodicu, šta drugo muškarcu preostaje? Da bude domaćica? Već u samoj postavci stvari jasno je da tu nešto nije kako treba. Brakovi u kojima žena dominira kad je reč o stavovima, zaradi i donošenju odluka manje su zadovoljavajući za oba partnera, a treba imati na umu i decu, osobito ako su u pitanju dečaci. Pasivni otac daće im samo loš primer kako treba živeti u braku.

U takvim situacijama zdravije je porazmisliti o razvodu, jer je opštepoznata izreka da je dobar razvod bolji od lošeg braka – čist račun i duga ljubav, ili bar prijateljstvo kada se razreši pitanje alimentacije. Na kraju krajeva, kakav je to brak u kojem ne možete da se posvađate sa ženom kao čovek pošto ona vodi glavnu reč i drži kućni budžet pod svojim ključem.

Dopadalo se to nekome ili ne, izgleda da su najsrećniji i najtrajniji upravo oni brakovi u kojima je muškarac potpuno dominantan. Naravno, to ne znači ni da žena treba da bude neprimetan i pasivni posmatrač – njeno učešće je veoma važno; na kraju krajeva, neko mora da otapa zamrzivač, sprema doručak, ručak i večeru za porodicu i prijatelje, pere veš (mada to danas rade mnogo češće veš-mašine), pegla i vodi računa o tome da kuća i deca budu uredni i čisti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar