Šta kaže bonton

Pravila bontona nisu svima u potpunosti poznata, niti se u savremenim okolnostima sva pravila bontona mogu ravnopravno poštovati. Svako vreme ima neka svoja pravila, ali odnos između muškarca i žene još uvek stoji na jasnoj konstataciji – ona je slabiji, a vi ste jači pol.

Zbog toga sva pravila bontona uglavnom nalažu, bolje rečeno preporučuju, da prilikom poslovnog sastanka, kada se upoznajete sa nekom svojom koleginicom ili šeficom, nije baš po propisu da joj stegnete ruku pri pozdravljanju kao da se pozdravljate sa Kasijusom Klejom. Naravno, nije dobro ni ako odete u drugu krajnost, pa joj ruku stegnete tek ovlaš, jer vam u tom slučaju preti opasnost da budete okarakterisani kao mlakonja. Drugim rečima, nismo ni svesni koliko taj jedan pozdravni pokret rukom može da kaže o nama.

Rukovanje je oduvek bilo muški posao, ženama su se kroz vekove uglavnom ljubile ruke. Danas je rukoljub vrlo retka pojava, izuzev ako se nekoj dami ne odaje neka izrazita čast, a s obzirom i na to da su se žene u međuvremenu izborile za potpunu ravnopravnost, pa tako i poslovnu, retko se ljubi ruka – radije se upražnjava stisak. Ukoliko pak spadate u one koji određenim damama vole da poljube ruku, bonton kaže da to nikada ne činite bukvalno – samo se sagnite i približite svoje usne na centimetar ili dva od njene ispružene ruke.

Bonton još kaže da ako žena želi da se rukuje sa vama, ona treba prva da vam pruži ruku. Ukoliko ona to ne učini, moraćete da se zadovoljite samo verbalnim pozdravom ili tek blagim naklonom glave. Naravno, mnogo toga zavisi i od odnosa u kojem ste sa određenom ženskom osobom: ukoliko vam je ona šef, budite obazrivi, a ukoliko vam je prijateljica, budite opušteniji pošto vam ona neće zameriti čak i ako pogrešite. Ako joj se divite, poljubac u ruku bi vrlo lako mogao da je iznenadi, jer je danas to prilično redak gest, koji, iako mali, ukazuje na dosta pažnje koju rado želite da joj poklonite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar