Šta piti

Pravilan unos tečnosti tokom letnjih vrućina može nas spasti od dehidracije. Naravno, za to je najbolja obična voda, a po visokim letnjim temperaturama ljudskom organizmu treba oko dva litra tečnosti dnevno. Međutim, kako temperatura raste, tako se povećava i želja za konsumiranjem tečnosti.

Uz vodu je dobro piti i ohlađene sokove. Važno je da se sok priprema od zdravih plodova kojima se po želji dodaje voda. Leti se sokovi od povrća preporučuju u manjim količinama. Sa druge strane, kisela voda je moderan i dobar izbor pošto organizmu nadoknađuje važne minerale. U poslednje vreme sve češće se pojavljuju mineralne vode sa različitim dodacima, pa tako možete nabaviti mineralnu vodu sa ukusom limuna, mente…

Hladni čajevi takođe sprečavaju dehidraciju, a poznato je koliko oni prijaju digestivnom traktu. Valja konsumirati i mlečne proizvode, jer i oni sadrže dovoljnu količinu tečnosti, te su zbog toga takođe preporučljivi za vrele letnje dane.

Sad nešto malo ekstremnije. U vreme nesnosnih vrućina ponekad možete dodati u vodu nekoliko kapi vinskog sirćeta; ono odlično ublažava žeđ a istovremeno umanjuje neprijatne efekte znojenja. Za decu može da se koristi medovina, što je zapravo fina kombinacija obične vode i nekoliko kapi meda.

Kako možemo znati da smo uneli dovoljnu količinu tečnosti u organizam? Ako se dovoljno znojite i bubrezi vam dobro rade – postigli ste zadovoljavajući efekat. Međutim, osećaj žeđi je prvi znak dehidracije, pa se po pojavi simptoma kao što su suva usta i pojačana žeđ može pretpostaviti da kasnimo sa unošenjem tečnosti. Dehidracija je veoma ozbiljno i neprijatno stanje organizma. Pored toga, na visokim temperaturama izbegavajte da pijete na prvom mestu alkohol, kao i pića koja sadrže kofein pošto on izaziva suprotnu reakciju od one koju želimo – izbacivanje tečnosti iz organizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar