Šta poručuje telo?

Razne vrste zabrinjavajućih simptoma stalno prete da nas pretvore u hipohondre, a odlasci kod stručnjaka postaju sve češći kako bi se stalo na put panici koja obuzme one koji zbog glavobolje imaju snage i volje da pomisle kako imaju tumor na mozgu. To što imate vrtoglavicu ne znači da ćete doživeti moždani udar. Najčešći uzrok obično bude vrlo jednostavan: naglo ste ustali posle dugog sedenja u fotelji ili izležavanja pred televizorom, pa vam je mozak suviše brzo ostao bez krvi.
Naravno, ukoliko je vrtoglavica koju osećate praćena mučninom ili povraćanjem, treba da posetite lekara. Da biste izbegli žeđ koju osećate, povećajte unošenje tečnosti. To je delotvornije nego da pomislite da imate šećernu bolest. A da biste ustanovili koliko vam je čaša vode potrebno u toku jednog dana, svoju težinu u kilogramima pomnožite sa 0,08, a zatim taj broj udvostručite.
Savremeni muškarci danas najviše pate od simptoma hroničnog umora. Ipak, ni to ne mora da vas otera u paniku. Najčešći uzrok pojave umora u gotovo svim slučajevima jeste nedostatak sna. Hronični umor je veoma teško stanje koje ume da prikuje ljude za krevet i uopšte ne liči na običan umor. Zato prestanite da plašite i sebe i druge svojom hipohondrijom.
Umesto da se polako ali sigurno pretvarate u nekog od likova iz filma Vudija Alena (ili u njega samog), uzmite slobodne dane da se dobro odmorite i vodite računa da vam ishrana bude uravnotežena, s dosta voća i povrća. Signali koje nam telo šalje nisu bezrazložni, poruke stižu i nisu uvek jasne, ali ne treba misliti na najgore. Umesto toga valja osluškivati sebe redovno i s više pažnje, što ne isključuje redovne posete lekaru kako bi se određene tegobe ipak otkrile i sprečile na vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesthipohondrijasimptomizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar