Šta znamo o braku

Brak nije slučaj, ni sudbina. Brak je šansa i izazov. Da li će vaša bračna zajednica da bude bajka ili mučenje – zavisi pre svega od vas, kao i od vaše partnerke, naravno; opet dolazimo na temu akcija-reakcija, ali zaista je tako.

Izvor bračnih neslaganja nisu razlike u karakteru. Probleme stvaraju loši odnosi, loša komunikacija i nefer ponašanje, kao i nespremnost da se prihvate razlike u nečijoj ličnosti i ponašanju. Rešenje je, naravno, u zajedničkoj spremnosti da se uvaže i poštuju razlike u naravi i temperamentu partnera.

Sasvim je normalno da u jednom braku ne može sve da bude harmonično, bez svađa, konflikata i razmimoilaženja u mišljenju. Dobar ili loš brak nema nikakve veze sa time. Brakovi se i razlikuju po tome koliko partneri umeju da se svađaju, da rešavaju zajedničke probleme i kako uopšte pristupaju međusobnim razlikama koje su neminovne. Ćutanje, trpljenje, potiskivanje i zaobilaženje problema najlošiji su načini za rešavanje konfliktnih situacija. Ako ne možete o tome da razgovarate sa svojim bračnim saputnikom, sa kime onda možete?

Samo brak negovan kao ravnopravno i kvalitetno partnerstvo rešava problem samoće i usamljenosti. Brak koji to nije – pretvara pojedinačnu usamljenost u usamljenost udvoje. Zabluda je da je samo po sebi bolje biti u lošem braku nego u nikakvom, jer brak nije ni loš, ni dobar, ni nužan. Kakav će biti – zavisi od onih koji se u njemu nalaze. Promene su ne samo moguće nego i neophodne za dobar i uspešan brak. Ne biti u braku nije nikakva sramota za one koji nisu spremni da u njega uđu.

Ipak, jedan od najvažnijih uslova za dobar brak jeste razvijen i siguran identitet svakog od partnera. Profesionalna i ekonomska samostalnost tome mogu samo doprineti, ali istinsku samostalnost ne mogu da zamene, jer ona znači i psihološku i emocionalnu samostalnost partnera. Na kraju, ali nipošto i najmanje važno – deca. Deca ne spasavaju loš brak, nego ga čine još lošijim uz vlastito stradanje u njemu. Samo dobar brak deca čine još boljim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar