Stari šmeker

U eri supermodernih automobila opremljenih obiljem elektronike, koji izgledom i dizajnom često više podsećaju na svemirske brodove i samo što ne polete, pravo osveženje predstavlja ideja o oživljavanju nekih davno zaboravljenih modela. Uz malo veštine i mašte takve stvari su danas moguće, a sve izgleda kao da se uz pomoć nekakvog automobilskog vremeplova vraćamo u lude tridesete, sedam decenija unazad, u vreme prohibicije. Govorimo o oldtajmeru kojem se ni zloba ne podsmeva – il conte-u, replici na Jaguarov model SS100 iz 1936. godine.

Zamislite samo da se tokom lepih dana pojavite negde u gradu u ovakvom vozilu. Uopšte nema sumnje da biste na svakom koraku privukli pažnju ne samo ljudi koji vole atraktivne i neobične automobile već i onih koji ne mare mnogo za takve stvari. Iako o ukusima ne vredi raspravljati, teško da izgled i pojava ovog automobila ikoga mogu ostaviti ravnodušnim.

Reč je o primerku klasične lepote iz tridesetih godina prošlog veka i dokazu da neke stvari ne gube svoju vrednost. Ručno je pravljen, i to na platformi nekadašnjeg nemačkog hit auta, Folksvagenove „bube“, ali je sklopljen od potpuno novih delova. Izuzetak su samo šasije sa dodatnim ramovima za ukrućivanje karoserije i blik motora koji su preuzeti od „bube“, tako da je ovaj auto daleko lakši. Inače, šasija je pravljena od specijalne plastike, a ram, vetrobransko staklo, šarke, brave, branici i pokretni krov od hroma – čista elegancija.

Servis se radi na svakih pređenih 5.000 kilometara ili jednom godišnje, čime se rok trajanja i pouzdanost ovog automobila znatno povećavaju. Po svemu sudeći, ovaj auto je daleki potomak čuvenih engleskih automobila sa znakom divlje mačke, koji su decenijama imali uglavnom probranu klijentelu. Iako je reč o vozilu koje podseća na one s početka ere motorizacije, ovaj oldtajmer je potpuno funkcionalan, kao i oni koji danas promiču ulicama. U stvari, on na neki način predstavlja spoj modernog i starog, spoj dveju filozofija vožnje, dvaju svetova koje deli više od pola veka. Važno je reći da je u ovom slučaju izabrano ono najbolje iz oba perioda. Iz dvadesetih i tridesetih pozajmljen je elegantni dizajn, dok je unutra upakovana moderna tehnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar