Stepen posvećenosti (1)

Da li biste za sebe u nekom trenutku mogli da kažete: "Dobar dan, ja sam taj i taj, i radoholičar sam. Iako se ne radi o sastanku lečenih alkoholičara, ovaj tekst počinje baš tako – jer je biti radoholičar zapravo zavisnost baš kao i svaka druga. Ali, ako patite od nje, sigurno više zarađujete. Da li bi to onda trebalo da nas umiri? Možda nakratko. Japanci za ovakav problem imaju posebnu reč – karoši. Ona znači "smrt od preteranog rada". I nemojte se prevariti olako, nije reč o čovekovoj fizičkoj smrti, već o smrti duše: zavisnost od stresa, zavisnost od zarade, želja da se poseduju moć i kontrola…
Kada se nađete u situaciji da niste sposobni da mislite na bilo šta drugo osim na sastanke, poslovne dogovore i nadolazeće izazove, vreme je da se zabrinete. Gde je nestalo ono uživanje koje se ranije osećalo u hrani, piću, ljubavi, seksu… Radoholičarska groznica je zavisnost koju nije lako pobediti jer se protiv nje treba boriti tokom radnog vremena. To je isto kao da nam neko kaže "prestanite da pijete", a istovremeno nam traži da svake večeri popijemo po jedan viski. Ipak, ništa nije nemoguće, pa je tako moguće pobediti i ovu zavisnost. Kako znati da se pobeda dogodila? Kad odete u šetnju s voljenom osobom bez mobilnog telefona. Rat nije dobijen, ali je učinjen napredak. Posegnućete u prazne džepove nekoliko puta, ali to je samo znak da treba još više raditi na sebi.
A to nije lako, posebno ako vas na poslu obasipaju pohvalama. To praktično znači da morate da se borite protiv uverenja da treba raditi dok se ne padne u nesvest ili dok srce ne eksplodira, što će radno okruženje videti kao kvalitet i posvećenost poslu. Na stranu sve pohvale ako niste srećni, ako loše spavate, ako nemate redovan seks ili ga imate s pogrešnim ženama. Nije lako priznati da se tokom građenja karijere propuste neke druge stvari koje su životnije, važnije. Bez obzira na to koliko mesečno ili godišnje zarađujete, sigurno je da novi život ne može da se kupi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracposvećenoststepen
Komentari (0)
Dodaj komentar