Stres koji vreba (1)

Probleme je najlakše rešavati tako što ćemo ih na prvom mestu izbegavati. Napuštajući bar pre tuče, izvinjavajući se pre nego što ona zaplače, iskradajući se pre nego što do nas dođe kasica za dobrotvorne priloge. Međutim, jedan problem ne možemo izbeći, jednostavno zato što ga ne možemo ni videti. Nevidljiv je. Reč je o stresu. Može biti svuda oko nas, ali gde tačno? Tačno je da se stres manifestuje na mnogo eksplicitnih načina, ali kada ga primetimo, često je isuviše kasno da nešto preduzmemo. Dotle smo se već izvikali na šefa ili na devojku. Ili oboje, u zavisnosti od njihovog nastupa kada naletimo na njih.
Možete izbeći sve ovo ako stres detektujete pre nego što mu narastu kandže. Primećujući ove skrivene znake narastajuće anksioznosti, možete preseći tenziju pre nego što ona preseče vas. Grickanje noktiju i cupkanje nogom mogu biti spekulativne navike anksiozne osobe, ali svaki pokret koji se ponavlja – žvakanje gume, grickanje olovke, čačkanje nosa – jesu nesvesni pokušaji vašeg tela da se opusti. Šta uraditi tim povodom? Vaše telo želi ponavljanja? Dajte mu ih. Odvezite se nekud, ispucajte jedno sto slobodnih hitaca ili se penjite uz neko stepenište. Aktivnosti koje uključuju ponavljanje opuštaju nas bolje nego one koje zahtevaju više raznovrsnosti – partija golfa ili neka igra jedan na jedan. Ponavljanja nas opuštaju, stopiraju stres i vraćaju telo u normalu.
Ukoliko niste u stanju da se bavite ponavljanjem, a osećate da ste pod velikim stresom, probajte najjednostavniju moguću vežbu za opuštanje. Stiskajte palac i kažiprst jedan o drugi. Ovaj pokret neće rešiti nijedan problem, ali vam može pomoći pri popuštanju tenzije, što će vam omogućiti da u boljem svetlu sagledate sve ono što vas neprekidno stresira na dnevnoj bazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anksioznostnervozaopuštanjestres
Komentari (0)
Dodaj komentar