Strpljenje

Koliko ste strpljivi? To pitanje treba da postavite samom sebi pre nego što nekoga proglasite za nestrpljivu osobu. Poznata je izreka da je strpljenje vrlina koja krasi velike ljude. Ipak, svako strpljenje ima svoje granice. Gde su vaše?

Ukoliko spadate u red osoba kojima su borbenost i zalaganje glavni aduti, može se reći da nemate dugačak fitilj. U želji da što pre postignete neki rezultat lako vam se može dogoditi da izgubite nerve, a još ako vam se na putu nađe neka iznenadna prepreka ili ako morate da čekate, svašta može da se dogodi! Možda vam se dopada da sebe definišete kao „trkača na kratke staze“, jer kada se put do cilja oduži, gubite volju i da ga postignete. Naravno, to je vaše pravo, ali nestrpljenje vas može skupo koštati. Nije loše potruditi se i naučiti da budete tolerantniji; moguće je da će sa godinama doći i do strpljenja.

Druga krajnost bila bi da spadate u red onih koji su po prirodi strpljivi i senzibilni. Poštujete tuđe zahteve, lako prihvatate drugačija mišljenja, čak i ciljeve sa kojima se ne slažete. Pored svega, to vam i ne pada teško, ali samo ako su u pitanju osobe koje volite i ako tako odlučite. Naime, iako vas vaša urođena plemenitost nagoni da budete strpljivi sa svima, to ne znači da ne umete i da, kada je to potrebno i kada mislite da neko zloupotrebljava vaše strpljenje, lupite rukom o sto i kažete: „E, sad je dosta!“

U vremenu u kojem živimo treba biti praktičan. Strpljenje ne mora da bude vaša glavna vrlina, jer postoje situacije u kojima se zahteva brza reakcija, kada strpljivost može da bude samo mana. Strpljenje treba tretirati kao prikriveno oružje – treba ga čuvati i upotrebljavati samo u izuzetnim situacijama. Jasno je da neočekivanim pokazivanjem strpljenja lakše možete pobediti nervoznog protivnika i prevazići teške trenutke. Vaš instinkt može vam reći kada je bolje suzdržati se, a kada tvrdoglavo slediti svoj cilj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar