Struktura ličnosti

U ljudskoj je prirodi želja da se otkrije karakter koji posedujemo, kao i to kako on funkcioniše. Na taj način otkrivamo koji nam posao više ili manje odgovara, koji sport nam prija, s kakvom osobom bismo se najbolje slagali u krevetu i u životu. Ponekad su karte koje su nam podeljene ključ za dobitnu kombinaciju, a ponekad se osećamo kao gubitnici. Sve je to deo ljudske prirode koja funkcioniše po sebi znanom modelu.
I nije jednostavno otkriti kakva nam je priroda. Da bismo se osećali dobro, potrebno je da pomažemo drugima, posebno onda kada znamo da im je neprijatno da nam zatraže pomoć; da budemo efikasni i uspešni; da stalno učimo i usavršavamo se i da svaki posao koji obavljamo radimo najbolje što umemo. A pored te produktivnosti isto tako nam je potrebno i da se zabavljamo, da budemo veseli, da se odmaramo i uživamo u životu. Da bi sve to moglo da se postigne u željenoj meri, valja se maksimalno potruditi. Maksimalan trud ulažemo i u ono što želimo da postignemo (borba za pravdu), ali i u ono što želimo da izbegnemo, poput pokazivanja slabosti, rasprava i svađa ili osećaja praznine kada ne možemo adekvatno da se suočimo s nekim problemom. I tu nije previše važno šta volimo da radimo, jer u životu povremeno moramo učiniti nešto i što nam nije baš na listi prioriteta.
Da bi se bolje upoznao svet u kojem živimo, treba uživati u životnim radostima, živeti što opuštenije i spokojnije – koliko je to moguće u uslovima savremenog života. Težnja ka savršenstvu je u redu ukoliko učestvujete u timskom radu, ako pomažete bližnjima i ako sve to činite da biste bolje upoznali i razumeli samog sebe. Međutim, ukoliko sve radite samo zbog toga da biste po svaku cenu došli do svog cilja, pretvarate se u karijeristu i osobu koja gazi sve ispred sebe da bi ostvarila svoju ambiciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

analizaefikasnostličnostmuskarciprirodastrukturauspesnost
Komentari (0)
Dodaj komentar