Svemogući snobovi

Snobovi su stari koliko i civilizacija u kojoj živimo. Iako nema opipljivih dokaza njihovog postojanja u praistoriji, sigurno ih je i tamo bilo. O antičkim vremenima već postoje i pisani zapisi, i od tada pa nadalje naša civilizacija brižljivo neguje društvenu kategoriju sveprisutnih snobova.
Reč je o onima koji uspešno prolaze kroz sve sisteme i još uspešnije preživljavaju u njima (što se razlikuje od onih koji pošteno rade i preživljavaju), o onima koji se uvek na neki volšeban i samo njima svojstven način iznova vraćaju, i to svaki sledeći put još jači, još brojniji i sve sjajniji. Snobovi su osobe kojima je u suštini uvek dobro. Oni su uvek u množini (iako vole da ističu kako spadaju u malu grupu odabranih), a njihovo mišljenje je opšti društveni stav, pa nema razloga da se osećaju nesigurno. I zašto bi kad uvek izgovaraju opšta mesta i imaju dosadne stavove za koje misle da su nesporno civilizacijsko dostignuće?
Lako ih je prepoznati. Oni se i oblače dosadno, a sebe, naravno, najčešće smatraju veoma intelektualnim zato što kao po naređenju čitaju nagrađivane pisce i gledaju nagrađivane filmove ili predstave. Na kraju krajeva, veruju samo proverenim vrednostima, a to je ulog koji uvek mora da upali. Igraju na sigurno, s rizikom koji je toliko minimalan da ga gotovo i nema.
Današnji snobovi vrlo dobro znaju da postoji pravi i lažni put, a oni su uvereni da su uvek na pravom. Zato uvek i koračaju odvažno i smelo. Najčešće ne žive od svog rada, već su nekim čudom ubačeni na prominentna radna mesta, sreću se po premijerama koje su režirali njihovi prijatelji, s radošću pokazuju svoje velike stanove i uzorne porodice, a ljubavnice i ljubavnike malo ređe. Neke stvari treba raditi, ali se njima ipak ne treba hvaliti kako ogovaranje ne bi oštetilo ugled koji se godinama brižljivo sticao i negovao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracposaosnobizamzivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Nije lako odabrati kad imaš izbor, još teže odlučiti se između pravih, čak provjerenih vrijednosti, jer one su često na margini, potisnute ili čak potpuno ignorisane, jer evidentno spadaju u komplikovaniju, često rizičniju konzumaciju. Zašto? Pa baš zbog tog našeg ušančenog i duboko prihvaćenog snobizma koji je drugo ime za primitivno i naoko lakše usvajanje dostupnijih i olako prihvatljivijih kulturnih i drugih obrazaca koji nas jednostavnije, u stvari prostije i na prvu loptu određuju kao „kulturna“ i pomalo društvena bića u istoj grupi i za sličnu stvar priklonjenim i tako naoko zaštićenim, kao „abunzeze“, od moguće kritike onih koji su u stanju namirisati prave vrijednosti, nasuprot neopravdano potenciranog kiča lažnih vrijednosti. Stvar je u tome što se ide linijom manjeg otpora u prihvatanju šablona ponašanja kako bi se bilo lakše prihvaćen i lično konzumiran od uniženog kriterija sličnih nam konzumenata. Ah, ta izmiksana, pomiješana „gluma“ politike i marketinga koja nam servira „plastične zezalice“ i istovremeno lišava sopstvenog prava na izbor i stav koji treba još i progurati, pomučiti se oko njega, ako želiš biti čist, svoj, čak ispunjen onim pravim, prihvatljivim, ljudskim, a ne ispijen, praznjikav i za brzu upotrebu s nogu. Stvar je u pravom zamagljivanju opšteg problema opredjeljenja, odlučivanja i prihvatanja, a jedan segment primitivizma je i taj štrčeći snobizam što bode oči i razdvaja nas, umjesto spaja i približava jedne drugima, jer tvrdi da smo teško razumljivi. A oni, valjda, teško svarljivi. Hm, stavi pravu stvar na pravo mjesto!