Tajne seksepila (2)

Seksepil kao pojava zapravo nema jasno određen pol. Međutim, sadržaj ili, figurativno rečeno, softver seksepila jeste veoma rodno određen. Lista raznih epiteta kojima se danas opisuje seksepil toliko je različita da možemo govoriti i o "muškom" i o "ženskom" seksepilu, i ta lista je pod prilično dominantnim uticajem vladajućih socioloških i kulturoloških stereotipa koji pripisuju i izjednačavaju privlačnost s određenim osobinama. Tako žene najčešće govore o seksepilnim muškarcima kada ih vide kao fizički i finansijski moćne, s liderskim osobinama u grupi, dok muškarci pripisuju seksepil izraženim sekundarnim polnim karakteristikama, ali i načinima kako to pripadnice lepšeg pola izražavaju.
Kada govorimo o seksepilu, često čujemo da se za neku osobu kaže da poseduje "ono nešto". To "ono nešto" je skraćenica za jednu duboko tajnu privlačnosti koju poseduju i žene i muškarci. Pored fizičke privlačnosti, postoji još nešto što može probuditi opštu privlačnost u nekome, a to je zaljubljenost. Seksepil zaista jeste povezan i s ličnim doživljajem sopstvene seksualnosti i može varirati, od trenutne faze zaljubljenosti, aktuelnog emotivnog stanja ili odnosa s partnerom. S druge strane, u društvenim zajednicama gde vertikalan i krut hijerarhijski sistem pravila određuje šta je ispravno, a šta baš i nije, moć, društveni položaj i bogatstvo svakako doprinose nekoj vrsti socijalne poželjnosti. Da li je svaka socijalno poželjna osoba ujedno i seksepilna? Grubo rečeno – nije. Međutim, svakako da će socijalno poželjni atributi "pojačati" nečiji seksepil.
Koga danas smatramo seksepilinim? Lista može da bude dugačka i najviše će zavisiti od onoga ko je sastavlja (o njemu će zapravo najviše i reći) budući da je i sam seksepil konstruisan u odnosu između onoga ko ga "nosi" i onoga ko ga "opaža".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracseksepiltajne
Komentari (0)
Dodaj komentar