Tata na porođaju

Žene će uvek biti te koje rađaju i to se nikada neće promeniti. Međutim, danas u svetu ima sve više porodilišta koja omogućavaju budućim očevima da tokom porođaja ostanu pored svojih supruga. Kod nas to još uvek nije postala praksa, jer još uvek važi poluprimitivno pravilo da se tu radi o ženskim stvarima i da muškarcima jednostavno nije mesto u porodilištu. Oni koji se odluče na ovaj korak moraju da istrpe začuđene poglede ili komentare svojih prijatelja i porodice.

Sve je više muškaraca koji žele da budu uz svoju saputnicu dok se porađa kako bi sve to zajedno prebrodili. Naravno, pogrešno je ukoliko trudnica prisiljava svog supruga pričama kako je muž njene prijateljice prisustvovao porođaju, jer na kraju krajeva – nisu svi muškarci isti, te se tu odluka uvek prepušta budućem ocu, koji će sam prelomiti želi li da bude prisutan kada zajednička beba bude ugledala svetlost dana. Koliko taj događaj može da bude važan, svedoči i podatak da postoje i oni koji su čitavo rođenje svojih beba snimili video-kamerom. Podatak ne može da bude bizaran, jer se ipak radi o rođenju divnog malog bića.

Zajednički porođaj može da bude od velikog značaja, jer ne samo da učvršćuje odnos između supružnika nego je važan i u pogledu veze roditelj-dete. Na pripremnim kursevima za porođaj sve češće ćete viđati buduće očeve kako vežbaju sa svojim ženama. U Beogradu, međutim, svega dve bolnice omogućavaju očevima da prisustvuju porođaju, a jedini uslov je da bude doneta potvrda o tome da su sasvim zdravi. Sve u svemu, to su samo počeci kod nas, ali će u budućnosti sigurno postati deo svakodnevne prakse.

Iako muškarci ne mogu uticati na tok porođaja, oni nisu sasvim beskorisni – to nipošto. Žena ne očekuje od muža da joj ublaži bolove niti da ubrza porođaj, ali joj prija njegovo prisustvo, jer joj uliva sigurnost. Porođaj, ma koliko bio stresan za žene, podjednako je potresno iskustvo i za muškarce, jer svoje supruge vide u sasvim novoj situaciji. Gubi se čak i samopouzdanje kada se shvati da naša snaga nije ništa u poređenju sa tim veličanstvenim čudom prirode. Ipak, nakon svih uzbuđenja, nezaboravan je osećaj uzeti novorođenče u ruke prvi put. To je nešto što svako pamti, bez obzira na svoju polnu odrednicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar